Datum objave: 09. Veljača 2019

Žirajska "Ruža Hrvatska" pozvana na obilježavanje 75. obljetnice Dana D, bitke za Normadiju

Diana Ferić
Diana Ferić

Braniteljska udruga "Ruža Hrvatska" s otoka Žirja kao članica Hrvatskog saveza povijesnih - starodobnih terenskih i vojnih vozila, pozvana je da sudjeluje u obilježavanju 75. obljetnice Dana D, bitke za Normandiju.

Bitka za Normandiju, koja je odlučila ishod Drugog svjetskog ratu i najavila konačni slom naci - fašizma u Europi, vođena je 1944. godine između snaga nacističke Njemačke, i savezničkih snaga. Bila je to najveća pomorska invazija u povijesti čovječanstva u kojoj je sudjelovalo preko tri milijuna vojnika.

Invazija savezničkih snaga Normandiju započelo je 6. lipnja padobranskim i jedriličarskim desantom, masivnim zračnim napadima i pomorskim bombardiranjem nakon kojeg je uslijedio amfibijski desant i iskrcavanje pješaštva. Trajala je dva mjeseca koliko je trebalo saveznicima da uspostave čvrst mostobran na europskom kopnu i da probiju njemačku liniju fronta u Francuskoj. U  bici je poginulo 53 700 savezničkih vojnika, njih više od 18 000 jnestalo je , a 155 000 je bilo ranjeno. S druge strane nacistička Njemačka pretrpjela je goleme gubitke, Imala je više od 200 000 mrtvih, nestalih i ranjenih vojnika dok su još oko 200 000 njenih vojnika koje arobili saveznici.

Ove godine slobodni svijet slavi 75. obljetnicu te bitke, a u proslavi će sudjelovati i starodobna vojna vozila Udruge "Ruža Hrvatska" s otoka Žirja. Iz Hrvatske će prema Normandiji početkom lipnja krenuti kolona starodobnih vojnih iz Zagreba kojoj će se pridružiti starodobna vojna vozila s otoka Žirja kako bi do cilja, najvjerojatnije do plaže Omaha, stigla do 6. lipnja kada će započeti program obilježavanja Dana D.


 

Iz kategorije: Vijesti