Datum objave: 28. Ožujak 2019

Nema više nekažnjenog nereda na javnim površinama:Grad uvodi GIS i sveobuhvatni videonadzor

Diana Ferić
Diana Ferić

Šibenska gradska uprava uvodi 3 milijuna kuna vrijedna GIS - Gradski informacijski sustav za stalno praćenje svega što se događa u javnom prostoru na cijelom administrativnom području Grada, ali i za informacijsko umrežavanja svih upravih ureda i gradskih komunalnih poduzeća. Taj bi sustav uskoro trebao biti u funkciji i označiti kraj neuspješne borbe protiv vandala koji oštećuju javne površine i sadržaje na njima, nereda u odlaganju smeća i prometu, a njime se doskače i onima koji su do sada uspješno izbjegavali plaćati komunalnu naknadu za svoju imovinu.

Za praćenje svega toga na području Grada Šibenika bit će postavljeno između 75 i 90 video kamera visoke rezolucije što znači da će se moći vidjeti svaka tablica automobila u prekršaju, lice osobe koja nepropisno baca smeće ili pak nekoga tko napiše grafit ili uništi neku gradsku imovinu. Površno gledajući, mogli bismo zaključiti da da stupa na scenu ona Orwelovska najava "Veliki brat vas promatra" i da više nećemo ništa moći napraviti izvan vlastitog doma, a da to neće ostati zabilježeno no šibenski gradonačelnik Željko Burić ističe kako to baš i nije tako.

 

"Naravno da će privatnost građana biti potpuno zaštićena i da se taj sustav neće moći zloupotrebljavati, ali točno je da će samo građani, primjerice, moći pratiti što se događa na javnim površinama i, ako uoče nešto što je kažnjivo, samo jednim klikom to prijaviti našim službama. Naravno da te kamere neće biti na svim mjestima u gradu nego samo na onima koja odaberu naše službe kako bi se moglo kontrolirati ono što želimo, a to je poštivanje komunalnog reda. nemamo namjeru više naganjati grupice po gradu koje oštećuju recimo plaže Banj i Rezalište, koje pišu neprimjerene poruke po zidovima i slično. Nećemo više dopuštati niti nered u zbrinjavanju otpada pa da pojedinci, da ne bi platili svoje smeće bacaju i još uvijek otvorene kontejnere umjesto u podzemne kontejnere koje su za to namijenjeni", objašnjava gradonačelnik Burić. U njegovom uredu već se nalazi veliki televizor, ali ne za gledanje Tv programa, nego za praćenje svega što se zbiva u tom sustavu koji će uskoro biti predstavljen javnosti.

On ističe kako su se za njegovo uvođenje odlučili nakon neprimjerenih poruka koje su ispisane na spomeniku Radi Končaru i nagrđivanja fasade katedrale, ali ne samo zbog toga.

 

"Taj je sustav povezao sve gradske odjele i sve komunalne gradske tvrtke. U tom informacijskom gradskom sustavu moći će se vidjeti sve katastarske čestice, preslike s izvadcima iz zemljišnih knjiga. On će registrirati svako lokaciju s odlagalištem za smeće, ali uvesti red u vlasništvo s nekretninama radi zaduženja za plaćanje komunalne naknade. Nećete vjerovati, ali do sada smo, a snimili smo samo 30 posto ukupne površine Grada utvrdili čak 600 objekata za koje vlasnici ne plaćaju komunalnu naknadu ili plaćaju tek za neki mali pomoćni objekt. U ovom sustav grad se ne snima samo tlocrtno grad nego sve snimamo dronovima koji nam je dao bokocrte tako da objekte vidimo volumno u prostoru. Veći dio toga bit će dostupno i građanima koji će moći pratiti i nered u prostoru i jednim klikom to prijaviti. Prometni redari će doslovno iz ureda moći naplaćivati kazne jer će na snimkama biti jasno vidljive tablice automobila ili mopeda vozača koji počinu neki prekršaj. Taj je sustav uvezao i sve informacijske podatke Vodovoda i odvodnje, Gradskog parkinga, Zelenog grada tako da će građani ubuduće moći puno toga obavljati mobitelom, a ne obijati različite urede", ističe gradonačelnik Burić.

Projektu se priključila i Policijska uprava Šibensko - kninske županije koja ima interes pratiti i nadgledati promet, ali i neke rizične točke s aspekta sigurnosti.

Taj je sustav temelj za prerastanje Šibenika u takozvano E grad ili pametni grad kakvih je u Hrvatskoj već poveći broj.

Iz kategorije: Vijesti