Datum objave: 05. Lipanj 2019

Šibenik se konačno autobusnim linijama povezuje sa zrakoplovnim lukama u Splitu i Zadru

Diana Ferić
Diana Ferić

Ako se javi zainteresirani autobuser Grad Šibenik će ovog ljeta imati izravne i stalne autobusne linije za susjedne zrakoplovne luke u Splitu i Zadru. Objavljen je javni poziv 'Nabava usluge shuttle prijevoza putnika na relaciji od grada Šibenika prema zračnim lukama u Zadru i Splitu i obrnuto“ u sklopu projekta STEP-UP (Sustainable Transport E-Planner to Upgrade the IT-HR mobility). Ove godine će autobuser koji bude održavao te linije dobiti 190 000 kuna subvencije, a ako se pokaže da za njih postoji interes od sljedeće godine bi one trebale postati komercijalne.

 

"Riječ je o pilot projektu koji je sastavni dio STEP - UP projekta koji se nastavlja na prošli, također EU projekt Intermodal, a smisao je uspostaviti bolju mobilnost građana na našem području i unaprijediti prometne veze. Analiza koju smo proveli još u sklopu Intermodala pokazala je da su obje zračne luke i u Splitu i u Zadru vrlo blizu Šibeniku, ali da s njima uopće nije povezan. Zbog toga smo krenuli u ovaj pilot projekt da vidimo ima li za to interesa ili nema. Novac je osiguran iz EU fonda. Te su linije namijenjen i turistima i građanima Šibenika. Turisti sada, ako dolaze zrakoplov, a žele odsjesti negdje na šibenskom području moraju autobusom odlaziti u Split,a onda drugim autobusom u Šibenik što im je i skupo i nepraktično", objašnjava Petar Mišura, pročelnik gradskog Upravnog odjela za gospodarstvo i EU fondove.

Sada sve ovisi o tomu hoće li se na natječaj javiti autobuseri. Planirano je da autobusi prometuju od 16. lipnja do 16. kolovoza. Za splitsku zrakoplovnu luku bilo bi 50, a za zadarsku 41 odlazak i dolazak tjedno. Cijena karte će biti 60 kuna. 

Iz kategorije: Vijesti