Sidebar Menu

Datum objave: 13. Lipanj 2019

Konačno kreće druga faza uređenja Centra za gospodarenje otpadom Bikarac

Diana Ferić
Diana Ferić

Nakon niza problema Robert Podrug, direktor tvrtke Bikarac d.o.o. za gospodarenje otpadom Šibensko-kninske županije i Roland Tušar, direktor tvrtke GH Holding d.o.o. iz Ljubljane potpisali su danas, u Interpretacijskom centru katedrale sv. Jakova Civitas Sacra Ugovor za projektiranje i izvođenje radova na Centru za gospodarenje otpadom Bikarac za Šibensko-kninsku županiju. Ugovor je vrijedan 196.263.949,00 kuna, od čega se 128,5 milijuna kuna sufinancira iz Kohezijskog fonda Europske unije, a ostatak iz nacionalnih sredstava (Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Ministarstvo zaštite okoliša i energetike i grad Šibenik). U sklopu ugovora izgradit će se postrojenje za mehaničko-biološku obradu otpada (MBO) i prateći objekti na Centru za gospodarenje otpadom.

Potpisivanju su prisustvovali Tomislav Ćorić, ministar zaštite okoliša i energetike, Dubravko Ponoš, direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Goran Pauk, župan Šibensko-kninske županije, Željko Burić, gradonačelnik grada Šibenika i drugi uvaženi gosti.

„Nakon izgradnje MBO postrojenja, Centar za gospodarenje otpadom Bikarac bit će središnji i najvažniji infrastrukturni objekt cjelovitog sustava gospodarenja otpadom Šibensko-kninske županije. Iako je u samom postupku provedbe natječaja i odabira izvođača bilo zastoja, što je rezultiralo odgodom gradnje, sa zadovoljstvom možemo reći da smo potpisivanjem ovog ugovora na korak od toga da stanovnici Šibenika, Knina, Drniša, Vodica, Skradina te općina Šibensko-kninske županije napokon dobiju dugoročan i kvalitetan sustav gospodarenja otpadom u skladu s najvišim standardima Europske unije“, izjavio je prilikom potpisivanja Robert Podrug, direktor Bikarca.

„Gospodarenje otpadom puno je više od komunalne usluge – to je pitanje kvalitete života. Stoga daljnja ulaganja u Bikarac te izgradnja postrojenja za obradu otpada predstavljaju značajan doprinos u uspostavi zdravstveno prihvatljivijeg i ekološki učinkovitijeg sustava zbrinjavanja otpada. Šibenik će tako postati jedan od prvih gradova u Hrvatskoj s cjelovitim sustavom gospodarenja otpadom, a sve u skladu s načelima održivog razvoja“, izjavio je Željko Burić, gradonačelnik Šibenika.

„Već duže vrijeme iščekujemo završavanje postupka javne nabave za ovaj strateški značajan projekt i konačno smo ga dočekali. No, uvođenje ovog sustava gospodarenja otpadom ne podrazumijeva zanemarivanje odvajanja otpada na kućnom pragu. Upravljanje otpadom jedan od najvećih izazova pred svima nama i vrijeme je da zajedničkim snagama zagospodarimo otpadom kako bismo riješili i ekonomski i ekološki problem“, izjavio je Goran Pauk, župan Šibensko-kninske županije.

„Realizacija projekta tek sada počinje i u njoj se nitko od nas ne smije opustiti jer bit ćemo upravo onoliko dobri, kvalitetni i brzi koliko bude brza i kvalitetna najslabija karika, dakle, najslabije karike ne smije biti“, izjavio je Dubravko Ponoš, direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

„Uz dva centra za gospodarenje otpadom koja su u funkciji, u gradnji su još dva centra: Bikarac i Biljane Donje. Taj kotačić izgradnje infrastrukture koja je nužna ide dalje. Jedno vrijeme smo kao zemlja tražili sebe u načinu gospodarenja otpadom. To je vrijeme prošlo. Odvajanje otpada nema alternative, kao ni izgradnja infrastrukture“, rekao je Tomislav Ćorić, ministar zaštite okoliša i energetike.

Izgradnja Centra za gospodarenje otpadom Bikarac projekt je od strateškog značaja ne samo za Šibensko-kninsku županiju nego i za cijelu Republiku Hrvatsku. Izgradnja MBO postrojenja druga je faza izgradnje Centra za gospodarenje otpadom Bikarac. U sklopu prve faze projekta sanirano je i zatvoreno postojeće odlagalište te izgrađeno novo sanitarno odlagalište, a u sklopu druge faze uz izgradnju MBO postrojenja već su izgrađene dvije pretovarne stanice i nabavljena specijalna oprema i vozila.

 

Iz kategorije: Vijesti

logo footer 1
Trg Andrije Hebranga 11a, 22 000 Šibenik

logo footer 2
logo footer 3