Sidebar Menu

Datum objave: 17. Lipanj 2019

NA DANAŠNJI DAN: Najezda skakavaca u Drnišu. Vojska i policija nemoćni u bori protiv pošasti.

Diana Ferić
Diana Ferić

Golemi oblaci skakavaca haraju drniškim područjem, a najezdu bezuspješno pokušavaju zastaviti vojska, policija i više od 300 dragovoljaca iz Šibenik, Drniša, Knina, Klisa i drugih krajeva sjeverne Dalmacije. Stanovništvo ugroženih dijelova drniške općine pokušava spasiti što se još spasiti može pa pred gustim crnim oblacima skakavaca žanju nedozrele žitarice i druge usjeve, beru voće i povrće te preoravaju livade i pašnjake ne bi li zaustavili najezdu. Strahuje se od potpune katastrofe jer se najezda približava Petrovu polju čije bi uništenje moglo dovesti do gladi ne samo u drniškom kraju.
Vojska i policija bori se sa skakavcima paljenjem petroleja i nafte i planskim pustošenjem svega što skakavci jedu, ali je uspjeh slab jer nafte i petroleja nema dovoljno, a skakavci nošeni vjetrom lako prelijeću opustošena područja. Iskusni šumar Vjekoslav Milić Štrkalj poziva vlast svih općina sjeverne Dalmacije da se udruže i da na skakavce nasrnu zajednički sada kada se skakavci pri prvom presvlačenju drže na okupu i prestaju letjeti te samo gmižu po zemlji, pruža jedina prilika za zaustavljanje najezde. Ni jedna općina nije odgovorila na njegov apel pa je on pozvao u pomoć novinare nadajući se da će oni, kada vide guste oblake skakavaca i nadljudske napore drniške općine, vojske, policije i dragovoljaca, znati probuditi savjest dalmatinskih općina koje, čini se, nisu svjesne da pošast iz drniškog kraja lako može zadesiti i njih. 
Drniš 17. lipnja 1933. godine.
 

Iz kategorije: Vijesti

logo footer 1
Trg Andrije Hebranga 11a, 22 000 Šibenik

logo footer 2
logo footer 3

Koristimo kolačiće kako bi Vam pružili bolje korisničko iskustvo. U skladu s novim smjernicama privatnosti, moramo Vas upitati za pristanak prilikom korištenja kolačića.
Saznaj više Prihvaćam