Datum objave: 30. Srpanj 2019

Otkrivena još dvojica muškaraca koji su oštetili Jadransku banku podižući novac za koji nisu imali pokriće

Diana Ferić
Diana Ferić

Dva slučaja prevare u poslovanju u kojima je oštećena sada već bivša i "pokopana" Jadranska banka kriminalistički su obradili u PU šibensko - kninskoj i protiv počinitelja podnijeli kaznene prijave Općinskom državnom odvjetništvu.


Utvrdili su da je osumnjičeni 43 - godišnjak, kao vlasnik i odgovorna osoba trgovačkog društva iz Sesveta, s ciljem da sebi, odnosno svojoj tvrtki pribavi protupravnu imovinsku korist, 10. kolovoza 2016. godine otvorio transakcijski račun na ime te tvrtke u oštećenoj banci u poslovnici u Zagrebu. Tada je zatražio u ime i za trgovačko društvo izdavanje business maestro chip kartice, kao i kartice za prijavu na internet bankarstvo. Nakon toga je u razdoblju od 19. do 20. rujna 2016. godine, u vremenu kad banka ne provodi transakcije po računu zbog nepostojanja on-line sustava, pa se transakcije knjiže nekoliko dana kasnije od stvarne transakcije, podigao gotovinu na bankomatima i gotovinu na terminalima poštanskih ureda u zemlji. Davao je i naloge u aplikaciji mobilnog bankarstva, a da za navedene transakcije nije imao pokrića, tj. novčanih sredstava na računu svoje tvrtke. na taj način je protupravno prisvojio novčani iznos od najmanje utvrđenih 15.450,00 kuna.


Dovršeno je kriminalističko istraživanje i nad 61-godišnjakom osumnjičenim za zlouporabu čeka i platne kartice na štetu banke sa sjedištem u Šibeniku odnosno bivše Jadranske banke.

 

Utvrđeno je da je osumnjičeni, s ciljem da sebi pribavi protupravnu imovinsku korist, 21. studenog 2016. godine otvorio tekući račun u oštećenoj banci u poslovnici u Zagrebu. Također je zatražio izdavanje maestro chip debit kartice, nakon čega je u razdoblju od 14. do 16. prosinca 2016. godine, u vremenu kad banka ne provodi transakcije po računu zbog nepostojanja on-line sustava pa se transakcije knjiže nekoliko dana kasnije od stvarne transakcije, podigao gotovinu na bankomatima i gotovinu na terminalima poštanskih ureda u zemlji te zadavao naloge u aplikaciji mobilnog bankarstva. naravno da za navedene transakcije nije imao pokrića, tj. novčanih sredstava na računu. On je protupravno prisvojio novčani iznos od najmanje utvrđenih 19.000,00 kuna.
 

Iz kategorije: Vijesti