Datum objave: 13. Rujan 2019

Danas počinje devetnica svetom Nikoli Taveliću, prvom proglašenom svecu u hrvatskom narodu

Diana Ferić
Diana Ferić

Danas u Hrvatskom nacionalnom svetištu sv. Nikole Tavilića u Šibeniku, počinje devetnica svetom Nikoli Taveliću, prvom proglašenom svecu u hrvatskom narodu. Molitva devet uzastopnih petaka priprema je za ovogodišnju proslavu blagdana sv. Nikole i proslavu velikog jubileja, 50. obljetnice proglašenja Nikole Tavelića svetim koja će biti održana 2020. godine.
Devetnica se održava u nacionalnom svetištu sv. Nikole Tavelića u Šibeniku od 13. rujna do 8. studenoga. Tijekom rujna i listopada molitva devetnice počinje u 18 sati, a studenom u 17 sati:
PETAK – 13. 09.: fra Josip Blažević, provincijal Hrvatske provincije sv. Jeronima franjevaca konventualaca
PETAK – 20. 09.: mons. Tomislav Rogić, biskup šibenski
(sveta misa je u šibenskoj katedrali)
PETAK – 27. 09.: fra Jozo Marinčić, provincijal franjevačke provincije sv. Križa – Bosna srebrena
PETAK – 04. 10.: fra Slavko Slišković, dominikanski provincijal
PETAK – 11. 10.: fra Igor Salmič, provincijal slovenske minoritske province sv. Jožefa
PETAK – 18. 10.: fra Jure Šarčević, provincijal hrvatske kapucinske provincije sv. Leopolda Bogdana Mandića
PETAK – 25. 10.: fra Ivo Martinović, provincijal hrvatske provincije franjevaca trećoredaca glagoljaša
PETAK – 01. 11.: fra Miljenko Šteko, provincijal hercegovačke franjevačke provincije Uznesenja BDM
PETAK – 08. 11.: fra Marko Mrše, provincijal franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja

Tijekom devetnice organizirano je nekoliko popratnih događanja. Večeras će nakon svete mise biti blagoslovljen kip sv. Nikole Tavelića koji je 6.rujna postavljen na crkvu sv. Frane. Svetu misu i blagoslov predslavit će mnp. fra Josip Blažević. Nakon toga, u ponedjeljak 16. rujna bit će predstavljen filma s hodočašća u Svetu Zemlju, a u utorak 8. listopada slijedi predstavljanje Zbornika Sv. Nikola Tavelić mučenik – Njegovo vrijeme i trajna poruka
Devetnica se moli s namjerom izražavanja pobožnosti sv. Nikoli Taveliću, prvom proglašenom svecu u hrvatskom narodu, koji je umro vjeran Isusovoj zapovijedi da njegovu Radosnu vijest treba navijestiti svakome čovjeku, za određenu milost od Gospodina po njegovu zagovoru ili kako bismo zahvalili za već primljene milosti.

Sv. Nikola Tavelić (Šibenik, oko 1340. - Jeruzalem, 14. studenog 1391.), prvi hrvatski svetac, franjevac, mučenik. Kao moguće mjesto rođenja spominje se Velim kod Stankovaca, no ipak najčešće se navodi Šibenik. Franjevcem je postao u gradu Bribiru, sjedištu velikaša Šubića. Oko 1365. godine zaređen je za svećenika i kao misionar pošao je u Bosnu oko 1372. godine, gdje je djelovao među bogumilima. Nakon 12 godina misijskog djelovanja u Bosni, 1384. godine pošao je u Palestinu zajedno s fra Deodatom i fra Petrom iz Narbonne (Francuska) i fra Stjepanom iz Cunea (Italija). Jednom prigodom je tako pošao sa družinom do islamskog vjerskog službenika u Omarovoj džamiji u Jeruzalemu, s namjerom da ga uvjeri u ispravnost kršćanske vjere. Kadiju je to razbjesnilo, na što im se zaprijetio smrću, no budući da ni ta prijetnja smrću ih nije odvratila od vjere, kadija je prijetnju ostvario, osudivši ih na smrt. Okolni muslimani su tada napali Nikolu Tavelića i drugove. Zlostavljali su ih tri dana, a onda je kadijinu presudu potvrdio i građanski sud, nakon čega je okolna svjetina mačevima sasjekla Tavelića i drugove i bacila ih na lomaču. Sva četvorica su podnijela mučeničku smrt u Jeruzalemu pred Vratima Jafe. Izvršenju smrtne kazne bio je nazočan i fra Gerard Chelvet, gvardijan samostana sv. Spasa na Sionu, uz Dvoranu Posljednje večere. On je s fra Martinom Šibenčaninom opisao njihovu mučeničku smrt i izvješća poslao u Vatikan, Leipzig, Šibenik i drugdje. Štovanje Odmah su ih u Europi počeli slaviti kao mučenike (od 14. studenog 1391.), posebno u Šibeniku. Papa Lav XIII. odobrio je Nikolino štovanje 1889. godine na molbu šibenskog biskupa Josipa Fosca. Između dva svjetska rata raširilo se Nikolino štovanje, a rad na kanonizaciji je sretno završen i papa Pavao VI. proglasio ga je svetim u Rimu, 21. lipnja 1970. godine. Veliku zaslugu za njegovu kanonizaciju ima poznati hrvatski kanonist fra Ante Crnica koji se na ovome intenzivno angažirao od 1958. godine.

 

Iz kategorije: Vijesti