Datum objave: 22. Studeni 2019

OKUSI DELICIJE ŠIBENSKO - KNINSKE ŽUPANIJE:U Zagrebu predstavljena vina iz Šibensko - kninske županije i delicije poput šibenske luganige

Diana Ferić
Diana Ferić

Vina i delicije Šibensko - kninske županije predstavljeni su danas,kroz projekt Taste Šibenik-Knin County, u Zagrebu sommelierima, vinskim novinarima, ugostiteljima i distributerima vina te se još jednom potvrdilo da je  Šibensko - kninska županija jedno od eno-gastronomskih najzanimljivijih hrvatskih područja.

„Naši proizvođači uspješno čuvaju tradiciju radeći vrhunske proizvode ali znamo da im treba vjetar u leđa, treba im pomoć u komunikaciji i promoviranju. Upravo je to okosnica projekta Taste Šibenik-Knin County, podrška proizvodnji i ruralnom razvoju županije. Našim proizvođačima odlučili smo pomoći u predstavljanju njihovih proizvoda te posljednjih 15  mjeseci zajedno s njima, aktivno radimo na predstavljanjima poput ovog, gdje profesionalnu publiku, novinare, sommeliere, ugostitelje upoznajemo s posebnostima našeg kraja.“-kazao je župan Goran Pauk.

 

Ono što je malim gospodarstvima županije potrebno jest pomoć  u komunikaciji i promociji blagodati prirode i njegovanja tradicije ovog kraja, njegovih vina, maslina, pršuta, riba i drugih ruralnih proizvoda. S tim je ciljem projekt Taste Šibenik-Knin County započeo 2018. godine uz predstavljanje vinara i autohtonih vinskih sorta županije. Izniman uspjeh ostvarili su promotivni video materijali o babiću i debitu, dvjema neprepoznatljivijim sortama županije. Video uratke pogledalo je gotovo 300.000 ljudi na Facebooku i Instagramu, a uz digitalne kanale, u sklopu projekta održano je i nekoliko susreta vinara i lokalnih ugostiteljskih objekata u cilju jačanja eno-gastronomskog identiteta županije.

 

Bogatstvo autohtonih sorti

Maraština ovih krajeva od davnina se smatrala ljekovitom. Kupovala se čak u ljekarnama, a danas predstavlja sortu od koje se rade ozbiljnija, odležana vina koja se strukturom i bogatstvom lako uparuju s bogatijim jelima. Uz nju, u Županiji se najviše sadi sorta debit, pogodna za proizvodnju osvježavajućeg i lepršavog dalmatinskog bijelog vina koje sjajno ide uz školjke, morska i laganija jela. Od prošlih vremena, kada se njime mogao platiti dug, do blistave sadašnjosti u kojoj je ova autohtona sorta okrunjena svojom prvom brončanom Decanterovom medaljom.

Šibensko-kninska županija prepuna je raznovrsnih endema, pravih rariteta u vinskom smislu, pa ćete samo u njoj pronaći sorte babić i lasina. Babić, kao jedan od kandidata za crno vino Dalmacije s najviše potencijala, ove se godine vratio s Decanterovog natjecanja s prvom do sada osvojenom medaljom, i to onom srebrnom. Njemu uz bok stoji lasina, koja slovi za dalmatinski crni pinot. Potpuno neočekivano crno vino, nježnije boje, i isto takvih delikatnih aroma crvenog voća.

Drniš, kraj koji oblikuju vjetrovi, čuven je po drniškom pršutu, deliciji koja svoju specifičnost duguje upravo mikroklimatskim uvjetima. Oni su ključni i za drniški merlot, internacionalnu sortu koja se ovdje udomaćila i iznjedrila vrhunska vina, odlikovana Decanterovim medaljama – stoga danas s pravom spominjemo drniški merlot, vinsko bogatstvo tog kraja.

 

 

Kušanje različitih stilova na zagrebačkom predstavljanju vinske karte ovog podneblja vodio je višestruki sommelierski prvak Hrvatske te Decanterov sudac, Siniša Lasan, a selekcijom vina autohtonih i internacionalnih sorti predstavilo se 13 šibensko-kninskih vinarija: Ante Sladić Vino,Baraka,Gracin,Vizzulin,Etno Skelin,Livaić,Vina Sladić,Prgin Vino,Vina Slamić, Testament, Birin, Vino Tošić i Rak.

Na ovom eno-gastronomskom događanju predstavili su se i predsjednik Udruge proizvođača drniškog pršuta Stipe Pletikosa te STONE, obrt za ekološku proizvodnju sira , a uz vina  posluživali su se isključivo tradicionalni zalogaji. Uz čuveni skradinski rižot i tortu mogle su se kušati i ne tako poznate i teško dobavljive šibenske luganige.

Iz kategorije: Vijesti