Datum objave: 27. Studeni 2019

IZGLEDAN PREKID ŠTRAJKA:Prosvjetari danas odlučuju o Plenkovićevom prijedlogu o kumulativnom povećanju plaća

Diana Ferić
Diana Ferić
Profesori i učitelji odlučit će referendumom do sutra popodne hoće li prihvatiti novi prijedlog hrvatske vlade  oko kojeg je kasno sinoć postignut dogovor  i u petak prekinuti štrajk. Premijer Andrej Plenković koji se nakon više od mjesec dana štrajka sinoć prvi put sastao sa sindikalistima  očekuje da će biti prihvaćen njegov prijedlog po kojem će plaće učiteljima i profesorima u 2020. godini biti povećane za 10,40 posto, s tim da bi povećanje išlo u nekoliko faza. Činjenica je međutim da se ponovno ne povećavaju koeficijenti prosvjetarima na čemu oni od početka inzistiraju i da će ponovno ostati jaz između njihovih plaća i plaća ostalih zaposlenih u državnim i javnim službama.
 
'Ostvarili smo kvalitetan kompromis koji će se odnositi na cjeloviti paket dogovora o dodatku koji će biti potpisan uz granski kolektivni ugovor za djelatnike u osnovnoškolskom, srednjoškolskom i visokoškolskom obrazovanju. Paket je sljedeći: od 1. 12. povećat će se plaća učiteljima i profesorima za tri posto kroz dodatak GKU-u, od 1. siječnja temeljem GKU-a bi se plaća povećala za još dva posto. To znači da će profesori i učitelji temeljem ovog dogovora već u veljači imati veću plaću za pet posto. Također, dogovorili smo da od 1. lipnja ide još dva posto kroz temeljni kolektivni ugovor i jedan posto kroz dodatak GKU-u, što znači da bi plaća krajem školske godine u odnosu na danas bila veća za osam posto. Od 1. listopada plaća bi se povećala za još dva posto. Ukupno, 10,40 posto. Istodobno, ide i osigurač od dodatnih jedan posto od 1. prosinca iduće godine u varijanti da se ne donese uredba o koeficijentima složenosti poslova', najavio je premijer iza ponoći.
 
Nadoknada nastave
Zbog štrajka u školama koji u srijedu ulazi u 33. dan, učenici osnovnih i srednjih škola propustili su 13 dana nastave. Prema najavi ministrice znanosti i obrazovanja Blaženke Divjak, propušteno će se nadoknaditi produljenjem školske godine i skraćivanjem praznika.
'Sada smo u crvenom i izgledno je da će se školska godina produžiti. Skraćivanje praznika i produžetak nastavne godine sada su izgledni', rekla je Divjak novinarima nakon sjednice Vlade.
Vlada će zajedno sa sindikatima i vanjskom institucijom koju će angažirati raditi na uredbi o koeficijentima složenosti poslova, najavio je, dodajući da će Vlada u slučaju dogovora platiti dane u štrajku i nakon 15. studenog, piše  tportal.
Iz kategorije: Vijesti