Datum objave: 02. Prosinac 2019

VREMENSKA PROGNOZA: Danas na kontinentu prve pahulje snijega, na Jadranu će jugo okrenuti na buru, a očekuju se i neverini

Diana Ferić
Diana Ferić

Prvi ovogodišnji snijeg očekuje se u popodnevnim se satima na području Međimurja, Zagorja, Zagreba, pa i Slavonije, a na Jadranu će jugo okrenuti do večeri na  jaku buru, prema informacijama DHMZ -a.

 U gorju bi se mogao stvoriti i snježni pokrivač do 30 centimetara, no na kopnu se snijeg ipak ne bi trebao zadržati.

Meteoalarm zbog snijega

Na snazi je Meteoalarm prema kojemu se u Lici očekuje 15 do 30 centimetara snijega.

"Premda su zimske službe spremne - ne morate li - na put najbolje ne krećite, posebice ne kroz gorsku Hrvatsku", preporučio je Zoran Vakula u prognozi na HRT-u.

Prognostičari DHMZ-a danas očekuju oblačno i kišovito vrijeme, u mnogim predjelima i vjetrovito. U unutrašnjosti će uz pad temperature kiša prelaziti u susnježicu i snijeg, najprije u gorju, Međimurju i Hrvatskom zagorju, a poslijepodne i drugdje na kopnu.

Oborina će lokalno biti obilna u središnjoj i gorskoj Hrvatskoj te osobito na sjevernom Jadranu i u sjevernoj Dalmaciji gdje su moguće nevere.

Vjetar u unutrašnjosti umjeren, na udare i jak sjeverni i sjeveroistočni, u gorju još prijepodne i južni. Na Jadranu će jako jugo na sjevernom i srednjem dijelu poslijepodne okrenuti na jugozapadnjak i buru koja će u noći jačati.

Temperatura zraka uglavnom između 3 i 8, u Gorskom kotaru i Lici ujutro i do 10 °C, a potom osjetno hladnije. Najviša temperatura na obali i otocima od 14 do 19 °C, prenosimo s portala Index.hr.

Sjeverni Jadran

Oblačno, kišovito i vjetrovito. Oborina će lokalno biti obilna, a moguće su i nevere. Jako jugo će poslijepodne okrenuti na jugozapadnjak pa na buru koja će u noći jačati. Najniža jutarnja temperatura od 9 do 13, a najviša dnevna između 14 i 17 °C.

Dalmacija

Pretežno oblačno, kišovito i vjetrovito. Oborina u sjevernoj Dalmaciji i njenoj unutrašnjosti lokalno može biti obilna. Puhat će jako jugo, a u sjevernoj Dalmaciji će poslijepodne okrenuti na buru koja će u noći jačati. Najniža jutarnja temperatura od 10 do 13, a najviša dnevna između 15 i 18 °C.

 

Istočna Hrvatska

Pretežno oblačno uz povremenu kišu koja će poslijepodne i osobito navečer prelaziti u susnježicu i snijeg, najprije u gorju. Vjetar umjeren sjeverni i sjeveroistočni, povremeno s jakim udarima. Najniža jutarnja temperatura od 1 do 4, a najviša dnevna od 6 do 9 °C.

Središnja Hrvatska

Oblačno s kišom koja će sredinom dana uz zahladnjenje prijeći u susnježicu i snijeg. Oborina može biti obilnija. Zapuhat će umjeren sjeveroistočni vjetar, poslijepodne s jakim udarima. Temperatura zraka većinom između 1 i 6 °C.

Gorski kotar i Lika

Oblačno, kišovito i vjetrovito. Uz zahladnjenje će kiša od sredine dana prelaziti u susnježicu i snijeg. Oborina će lokalno biti obilna. Vjetar umjeren i jak sjeverni i sjeveroistočni, još prijepodne jugozapadni. Najniža jutarnja temperatura od 2 do 5, a najviša dnevna uglavnom od 7 do 10 °C.

Istra

Pretežno oblačno, povremeno s kišom, pljuskovima i grmljavinom te mjestimice obilnim oborinama, krajem dana postupan prestanak oborina te u noći razvedravanje. Puhat će umjereno do jako, na udare mjestimice olujno jugo koje će sredinom dana malo oslabjeti i postupno okrenuti na umjerenu do jaku, na udare mjestimice olujnu buru. More će biti umjereno valovito, ponegdje valovito. Najniža jutarnja temperatura zraka bit će uglavnom od 9 do 12 °C, u unutrašnjosti Istre od 5 do 9 °C, a najviša dnevna od 11 do 14 °C.

 

Sutra ujutro tanji snježni pokrivač u nizinama

Iz kategorije: Vijesti