Datum objave: 11. Prosinac 2019

PRIHVAĆEN GRADSKI PRORAČUN UZ DOBRIN AMANDMAN: Siromašni učenici dobit će radne bilježnice i školski pribor u 2020.

Diana Ferić
Diana Ferić
 
Rijetko se dogodi, ali se ovog puta dogodilo - kod  izglasavanja prijedloga proračuna Grada Šibenika za 2020. godinu vladajući su prihvatili i jedan amandman koji je predložila oporba i to Anton Dobra (BM 365). On je predložio da se u idućoj godini iz gradskog proračuna  sufinancira kupnja  radnih bilježnica i školskog pribora za učenike slabijeg imovinskog statusa, Bit će izdvojeno oko 300 kuna po učeniku.
 
 
Proračun za 2020. godinu koji iznosi  418, 7 milijuna kuna usvojen je većinom glasova. 
 
Dobra je podsjetio i na prošlogodišnju akciju "Faust i Kata" koju su poveli vlasnici privatnih gradskih vrtića kako bi se izjednačila davanja iz proračuna za predškolce u svim vrtićima, i privatnim i gradskim te je preložio da se to napravi sljedeće godine, ali to nije prošlo. 
 
"Proračun je izazovan zato što imamo veliki broj EU projekta koje je potrebno realizirati. Proračun je porastao najviše zbog EU projekata koji ulaze u fazu izvršenja. Drugi je vezan uz računovodstveni prikaz plaća za osnovne škole, a treći je podizanje kredita od 27,5 milijuna kuna koji smo digli ove godine, ali on se odgađa za dogodine. Također, već dva puta Gradsko vijeće donijelo je odluku o pokriću manjka, ali revizija je naložila da se držimo uputa i tako smo manjak od 33 milijuna kuna dužni pokriti kroz tri godine te smo taj iznos rasporedili u tri godine po 11 milijuna kuna", kazao je uvodno Slobodan Tolić, pročelnik gradskog ureda za financije.
 
 Vijećnik SDP -a Joško Šupe predložio je  tri amandmana, ali niti jedna nije prihvaćen. Prvi je bio vezan za školu u Raslini. Šupe je predložio da se milijun kuna izdvoji za rekonstrukciju škole. Drugi se odnosio na sufinanciranje rada trgovine na Žirju za što je tražio da se iz proračuna izdvoji 80 tisuća kuna. Treći je bio vezan za uređenje ulice Jerka Machieda. SDP-ov vijećnik je tražio da se izdvoje sredstva za izradu projektne dokumentacije za uređenje te ulice. Dogradonačelnik Danijel Mileta je obećao uređenje tog dijela uz napomenu kako prvo moraju riješiti imovinsko-pravne odnose na toj trasi.
 
Vijećnik Hrasta Nenad Samaržija je podržao Dobrin amandman za sufinanciranje radnih bilježnica, ali on je predložio  sufinanciranje za sve osnovnoškolce s područja Grada Šibenika, što je na kraju odbijeno. Zanimalo ga  zašto se devet milijuna kuna ulaže u nadzorne kamere u središtu grada koji je uglavnom pust. 
 
"Jedna grupa kamera namijenjena je za javne prostore, druga za promet, a treća staru gradsku jezgru. Početkom sljedeće godine očekujem da konačno krenemo u tu investiciju. Iako Šibenik nije grad visoke stope kriminaliteta, planiramo dodatno smanjiti taj dio", odgovorio je  dogradonačelnik Mileta.
Iris Ukić Kotarac s Nezavisne liste Stipe Petrine kazala je da u novom proračunu ne bi trebala biti stavka za usluge odnosa s javnošću za što je za 2020. godinu  za što je predviđeno 150 tisuća kuna, no i njezin amandman je odbijen. Inače, u proračunu za sljedeću godinu za promidžbu i informiranje predviđeno je ukupno 520 tisuća kuna. 
Rikard Marenzi (ŠGF) tražio je da se  donacije za sportske udruge usklade  s aktima Zajednice sportova grada Šibenika, no njegov amandman nije prošao.
Iz kategorije: Vijesti