Datum objave: 13. Prosinac 2019

ŠIME STRIKOMAN / 697. milenijska fotografija: Varaždinsko zelje - Zelje v svet

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Šime Strikoman snimio je u selu Vidovcu pored Varaždina 697. milenijsku fotografiju "Zelje v svet". Pozirali su mu Vidovčani, poznati uzgajivači vrhunskog Varaždinskog zelja s glavicama zelja na glavi.

Općina Vidovec pozvala je Šimu Strikomana i organizirala snimanje milenijske fotografije kako bi promovirala i popularizirala Varaždinsko zelje, autohtoni proizvod vidovečkog kraja. Varaždinsko zelje upisano je u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zemljopisnog podrijetla u Europskoj uniji. Na snimanju milenijske fotografija "Zelje v svet" pozirali su djelatnici Općine Vidovec i Upravnog odjela za poljoprivredu i ruralni razvoj Varaždinske županije, članovi Udruge proizvođača povrća i voća "Zeljari", učenici i učitelji OŠ Vidovec te brojni Vidovčani.

Glavice Varaždinskog zelja koje su Vidovčani držali na glavi dok su pozirali Šimi Strikomanu darovala je Marija Cafuk iz PPP-a "Jurica Cafuk", jedna od čuvarica sjemena Varaždinskog zelja. Nakon snimanja ti su rekviziti završili u loncima kuhinja osnovnih škola Vidovec, Sračinec i Petrijanec.

Izvor: Regionalni tjednik 7 Plus

Fotografije: Ivan Agnezović

Iz kategorije: Vijesti