Datum objave: 02. Siječanj 2020

ATRAKCIJA / Šibenik će na uređenoj Poljani umjesto obične fontane dobiti vodeni sat

Diana Ferić
Diana Ferić
Šibenik nema sreće s fontanama pa je tako dio javnosti počeo "puhati na hladno" kada je  objavljeno da će na Poljani koja se upravo uređuje biti fontana.
Podsjetimo, nekadašnja fontana koja je zamijenila staru česmu ispred zgrade Lučke kapetanije nikada nije pravo  radila i na kraju je srušena. Fontana ispred zgrade županije nikada to nije postala već je odmah pretvorena u cvijetnjak, a ona na Starom pazaru više nije nego što je radila pa je i ona postala "pitar" za oleandar. 
 
Dogradonačelnik Šibenik Danijel Mileta ističe kako nema šanse da se to dogodi s budućom fontanom na Poljani:" Onaj veliki krug koji se sada već vidi neće biti obična fontana nego vodeni sat. U nagrađenom projektu je bila predviđena samo obična fontana, ali smo tražili da bude specifičnija, da ima neki inovativni element pa je postala vodeni sat. To znači da će imati vodene topove koji će ispuštanjem mlazova vode pokazivati koliko je sati.Vodeni topovi će pokazivati koliko je sati. Htjeli smo da na trgu bude nešto atraktivno, nešto drugačije, nešto što dosad nije bilo viđeno. Visina mlaznica vodenih topova će se automatski podešavati prema vanjskim utjecajima i Šibenik će zaista dobiti još jednu atrakciju", objašnjava Mileta.
 
 
 
 
"Bili smo u dilemi da li je uopće izgraditi pogotovu zbog toga što postoji opasnost da kod jačeg vjetra previše šprica. No ona će  denivelirana i zaštićena u slučaju vjetra. Za uređenje te fontane angažirana je firma  koja je u Zagrebu napravila sve one fontane i uspjeli su nas uvjeriti da će je tako napraviti da fontani ne smetaju ni bura ni jugo, a onda ćemo s njima ugovoriti i njezino održavanje jer u slučaju prijašnjih fontana uvijek je bio problem upravo njihovog održavanja", ističe Mileta.
 
Središnji gradski trg koji je već poprimio konačnu vizuru bit će otvoren zajedno s podzemnom garažom, uoči ovogodišnje turističke sezone. 
 
 
Fontana će zapravo tvoriti takozvani vodeni sat. Vodeni topovi će pokazivati koliko je sati. Mi smo baš htjeli da na trgu bude nešto atraktivno, nešto drugačije, nešto što dosad nije bilo viđeno. Visina mlaznica vodenih topova će se automatski podešavati prema vanjskim utjecajima i Šibenik će zaista dobiti još jednu atrakciju.“, pojasnio je zamjenik gradonačelnika Danijel Mileta.
 
Iz kategorije: Vijesti