Datum objave: 16. Siječanj 2020

JAKOV BILIĆ NAS ISPRAVLJA : Ministarstvo za kulturu koje je za Olivera dalo milijun kuna dalo je za Brešanovu memorijalnu sobu 12 000 kuna

Diana Ferić
Diana Ferić

Ministarstvo kulture ipak je odobrilo novac za memorijalnu spomen sobu Ive Brešana i to 12 000 kuna za pripremu dokumentacije, stoji u demantiju Jakova Bilića, ravnatelja HNK u Šibeniku vezanom na naš današnji tekst o tome da je Veloj Luci to ministarstvo odobrilo čak milijun kuna za Memorijalni centar Olivera Dragojevića, a da Šibenik nije dobio ništa za već dugo najavljivanu memorijalnu sobu posvećenu Ivi Brešanu.

"Točno je da nismo na popisu odbijenih, budući da smo na popisu odobrenih, jer je za ovaj projekt, točnije za izradu dokumentacije, odobreno 12.000,00 kuna od strane Ministarstva kulture.Također, u proračunu za 2020.g. za uređenje Memorijalne sobe Ive Brešana Grad Šibenik je osigurao 280.000,00 kn. Ovu sam informaciju izrekao i na nedavnoj konferenciji za medije, također na nedavnom gradskom vijeću te je o svemu obaviještena obitelj prof. Brešana. Hrvatsko narodno kazalište u Šibeniku u protekloj godini je posvetio brojne programe i događaje u čast ljudi koji su trajno zadužili kako HNK u Šibeniku tako i hrvatsku kulturu u cjelini. U prošloj i tekućoj kazališnoj sezoni organizirali smo šest Arsenovih ferala, koncert "Djeca pjevaju Arsena", svečanu akademiju povodom rođendana Ive Brešana, predstavu " U potrazi za Hamletom" našeg dramskog studija, te je postavljena bista prof. Brešanu u atriju Kazališta. 24. srpnja nas očekuje premijera " Arheološka iskapanja u selu Dilj" Ive Brešana u režiji Vinka Brešana u kooprodukciji sa HNK Split. S obzirom na gore navedeno "Sapienti sat". Možda smo mogli više i bolje, Brešan i Dedić to svakako zaslužuju, no, ne mogu dopustiti da se plasiraju informacije koje nisu istinite te vas ljubazno molim za ispravak istih", stoji u tom priopćenju.

Lijepo je čuti da se u vezi s memorijalnom sobom Ive Brešana ipak nešto pokrenulo otkako je na čelo HNK u Šibeniku došao Jakov Bilić, ali ipak ne možemo ne komentirati tu razliku - 12.000 kuna za Brešana, a milijun kuna za Olivera Dragojevića! Nije baš da je razmjerno njihovog značaju i doprinosu nacionalnoj kulturi.

Iz kategorije: Vijesti