Datum objave: 27. Siječanj 2020

HOĆEMO LI DOZNATI ZAŠTO / Maturanti iz Šibensko - kninske županije među posljednjima po rezultatima na državnoj maturi

Diana Ferić
Diana Ferić

Porazan je podatak o uspjehu šibenskih maturanata na državnoj maturi u školskoj godini 2017/2018. Zauzeli su među županijama 17. mjesto. Iza Šibensko - kninske županije su samo Bjelovarsko - bilogorska, Koprivničko - križevačka, Virovitičko - podravska i Ličko - senjska županija. Na prvom mjestu su maturanti iz Međimurske županije, na drugom Zagrepčani,a na trećem učenici iz Krapinsko - zagorske županije što pokazuje da uspjeh nije povezan s veličinom i razvijenošu gradova.  Naše susjedne županije su na prvom dijelu ljestvice Splitsko - dalmatinska  županija je četvrta, a Zadarska sedma.

Maturanti u Šibensko - kninskoj županiji su državnu maturu položili s prosječnom ocjenom 3,41 na B i 3,36 na A razini.

Zbog čega je to tako vrijedilo bi analizirati jer teško je povjerovati da su mlade Šibenčanke i Šibenčani toliko lijeniji ili manje pametni od svojih vršnjaka u županijama koje bilježe dobre rezultate.

Zanimljivi su i podatci o broju apsolutnih odlikaša na kraju osnovne škole, onih koji su imali prosjek 5.0.

U Šibensko kninskoj županiji ih je 2013. godine bilo oko 10 posto, a lani 13,19 posto. Trend porasta zabilježen je u cijeloj Hrvatskoj, ali je Šibensko - kninska županija po broju onih 2 prosjekom 5.0 među posljednjima u Hrvatskoj. U Zagrebu ih je najviše - čak oko 25 posto.

Iz kategorije: Vijesti