Datum objave: 18. Veljača 2020

NOGOMETNA SRAMOTA / Nogometni klubovi naplaćuju roditeljima držanje djece za ruku pri izlasku na teren

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Jesu li vas dirnuli prizori vrhunskih nogometaša koji pri izlasku na teren za ruke drže ponosne i ushićene djevojčice i dječake? Nije čudo da vas je to ganulo i raznježilo jer to izgleda tako lijepo i plemenito. Na žalost; bilo je lijepo i plemenito dok se nije otkrilo da mnogi vrhunski britanski nogometni klubovi (a nije nemoguće da i u drugim zemljama postiji takva praksa) iz Premiershipa te "usluge" masno naplaćuju, čak 800 eura po djetetu!

Gramzivosti nogometnih klubova koji su bogatiji i od nekih europskih država, zgrozila je svijet, a otkrilo se da postoje čak i pedantni cjenici. Ne košta jednako ako vaše dijete držeći ga za ruku na zelenu nogometnu arenu izađe s nekom od zvijezda ili s igračem koji je rezerva na klupi. Minimalna cijena igrača s klupe, otkriva BBC, je 250 eura. Isto tako cijena ovisi i o važnosti utakmice te nizu drugih "socijalnih" faktora.

Ako ste mislili da slavni nogometaši izvode na teren djevojčice i dječake prema nekom sportskom ili dobrotvornom kriteriju, grdno ste se prevarili. Sve je to samo vulgarna i bezočna trgovina, grabež koja nema nikakve veze s dobrotom, ljubavi prema djeci, sportskim i životnim idealima, altruizmom i svemu ostalom što ljudsko biće čini čovjekom, a sportaša istinskom veličinom.

Naravno za trgovanje djecom prezir i osudu ne zaslužuju samo nogometaši nego i roditelji koji su spremni plaćati takve "usluge".

Koliko se za sada zna, u Hrvatskoj takve trgovačke prakse nema. Naši nogometaši na teren izlaze držeći za ruku djevojčice i dječake izabrane prema kriterijima koji imaju smisla i to ne naplaćuju. No, pitanje je kakav stav o tome imaju i jesu li u trgovini djecom sudjelovali hrvatski nogometaši koji igraju za prestižne britanske nogometne klubove. Isto tako ne zna se postoji li slična praksa u drugim zemljama? Ako i postoji, nakon otkrića BBC-a bit će ukinuta i pometena pod tepih jer takvu "slavu" zbilja nitko ne želi u svom dvorištu.

Koliko su britanski klubovi koji su trgovali djecom zaradili? Prema procjeni BBC-a oko 500 000 funti, manje od 5 000 000 kuna dakle tek koji promil vrijednosti svojih nogometaša srednje vrijednosti na globalnom nogometnom tržištu. I kako sada nazvati tu pojavu? Škrtost? Gramzivost? Bolest? Ili je sve to normalno, razumljivo i legitimno u današnjem svijetu? 

Izvor: BBC

Iz kategorije: Vijesti