Datum objave: 21. Veljača 2020

GRADONAČELNIK NAJAVIO I OSTVARILO SE / Šibenik dobio novac iz EU fondova za poboljšanje javnog gradskog prijevoza i nabavu 11 autobusa

Diana Ferić
Diana Ferić

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković potpisao je danas na tvrđavi Barone ugovor za projekt „Povećanje integrirane mobilnosti na području Grada Šibenika – povećanje broja putnika u javnom prijevozu“. Projekt je vrijedan 99.347.734,78 kuna od čega su 73.786.670,83 kuna bespovratna europska sredstava. Ugovor je potpisao i Tomislav Petric, ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije (SAFU) i Goran Bulat, direktor tvrtke Gradski parking d.o.o. koja je nositelj projekta.

„Posrijedi je sveobuhvatan integrirani projekt koji obuhvaća nekoliko aktivnosti i faza. Budući da je ujedno riječ o pilot projektu ovom prigodom želim zahvaliti i Ministarstvu regionalnog razvoja na razumijevanju i podršci, kao i Gradu Šibeniku koji je projekt pripremio. Danas ovdje potpisujemo i ugovore za unaprjeđenje lučke infrastrukture ukupne vrijednosti 14 milijuna kuna.“, kazao je ministar Oleg Butković.

Projekt „Povećanje integrirane mobilnosti na području Grada Šibenika – povećanje broja putnika u javnom prijevozu“ obuhvaća izradu studijske dokumentacije za organizaciju i integraciju javnog prijevoza na području grada Šibenika te razvoj aplikacije zbog unaprjeđenja informiranosti korisnika i olakšavanja korištenja različitih usluga iz sektora prometa. Aplikacija će integrirati različite oblike prijevoza i informacije o istima, kao i omogućiti plaćanje karata u javnom prijevozu i na javnim parkiralištima na području grada Šibenika. Projektom je predviđena i nabava 11 niskopodnih autobusa za potrebe održavanja javnog gradskog prijevoza na 7 linija te nabava i postavljanje popratne opreme za uređenje 17 autobusnih stajališta (info- display). Projekt predviđa izgradnju i opremanje logističkog centra Poljana koji podrazumijeva izgradnju podzemne garaže, uređenje trga, nabavu i postavljanje urbane opreme te uređenje obodne prometnice.

„Prethodno razdoblje bilo je zahtjevno za naše sugrađane s obzirom na opseg radova koji se odvijaju u našem gradu. Ovo je projekt koji će potpuno promijeniti lice Šibenika i značajno poboljšati infrastrukturni standard grada.“, rekao je gradonačelnik Željko Burić te zahvalio prisutnim ministrima kao i svojim suradnicima na angažmanu oko projekta.

Zahvalama se pridružio i direktor Gradskog parkinga Goran Bulat, dok je ravnatelj SAFU-a Tomislav Petric kazao kako je u vrlo kratkom roku posredstvom SAFU-a u Šibenik stiglo 420 milijuna kuna te je ovo trinaesti ugovor koji se potpisuje za projekte s područja Šibenika.

Ministar regionalnog razvoja i fondova EU Marko Pavić pohvalio je viziju u razvoju grada, a najavio je i sljedeći korak – povezivanja otoka s gradom Šibenikom. Također istaknuo je da je iskoristivost europskih sredstava dosegnula razinu od visokih 87 posto. Ministar uprave, ujedno i Šibenčanin, Ivan Malenica istaknuo je važnost suradnje ministarstava i lokalne uprave koja je ostvarena i u ovom projektu.

Ministar Butković dodijelio je danas na tvrđavi Barone i sredstva za projekte obnove luka i pomorskog dobra u općoj uporabi na području Šibensko – kninske županije. Ugovori su potpisani s ravnateljem Lučke uprave Šibensko- kninske županije Željkom Dulibićem za projekte; Izgradnja luke otvorene za javni promet Šibenik – uvala Vrnaža u visini iznosa od 4 milijuna kuna, Izgradnja i rekonstrukcija luke Prvić Šepurine u visini iznosa od 4 milijuna kuna te Izgradnja luke otvorene za javni promet Bilice – uvala Stubalj u visini iznosa od 5 milijuna kuna.

S načelnikom Općine Murter-Kornati Tonijem Turčinovom i predstavnicima Grada Vodica potpisani su ugovori o sufinanciranju projekta Sanacije onečišćenja obale nastalih uslijed vremenskih nepogoda na lokaciji Podvrške u Murteru u iznosu od 600.000,00 kuna, odnosno za projekt Opločenje „Degove rive“ Prvić u Prvić Šepurini u iznosu od 400.000,00 kuna.

 

Iz kategorije: Vijesti