Datum objave: 27. Veljača 2020

VINSKA "SENZACIJA" / Nijemci otkrivaju svijetu senzacionalno narančasto vino, zapravo našu staru, dobru težačku žutinu

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Stara, dobra, tradicionalna težačka žutina, bijelo vino proizvedeno tehnikom proizvodnje crnih vina (vrenjem na dropu), gotovo je iščezla iz podruma šibenskih i dalmatinskih vinara. Tradiciju održavaju tek rijetki poput Vinarije Marka Sladića iz Plastova iako je riječ o izvrsnom, zdravom, pitkom vinu punom finih prirodnih okusa i mirisa. Žutina je s vremenom postala kao nešto čega se gotovo sramimo jer eto, ne znamo ništa bolje nego "zakuhati" bijelo grožđe na dropu . No, stvari bi se mogle brzo promijeniti u korist žutine, ali ne zahvaljujući nama nego zahvaljujući Nijemcima koji su iznenada otkrili svijetu čar narančastih vina, zapravo naše stare dobre žutine.

Njemačko "otkriće" narančastih vina, odjeknulo je u svijetu kao prilična senzacija iako ta narančasta vina nisu nepoznata, štoviše nakon crnih, bijelih vina i rozea to je četvrta vrsta vina po količini vinskih proizvoda u svijetu. No, očito su kod nas potisnuta u zapećak ili su, kao u šibenskom kraju, gotovo iščezla zbog predrasuda ili osjećaja manje vrijednosti žutine, tog priprostog težačkog vina. Možda nas njemački vinari svojim "otkrićem" žutine koja bi kao narančasto vino mogla steći i status ekskluzivnosti, barem onoliko koliko je dobro napravljena šibenska žutina elegantna, pitka i ugodno opojna.

Nijemcu su nam, dakle dari forcu da našu staru dobru žutinu vratimo u život i njom vratimo slavu našeg vinarstva iz godina između dva svjetska rata kada su ovdašnja vina doživljavala da ih se stavlja u rang najboljih francuskih i talijanskih vina.

Iz kategorije: Vijesti