Datum objave: 12. Ožujak 2020

RAD ŠKOLA / Ministarstvo priprema škole za moguću obustavu nastave, ali u Šibeniku se o tomu za sada ne razmišlja

Diana Ferić
Diana Ferić

 Moguće zatvaranje škola zbog opasnosti od širenja coronavirusa u Šibeniku se za sada ne razmatra niti roditelji to predlažu, doznali smo u Uredu za društvene djelatnosti Grada Šibenika.

"Odlukom Nacionalnog stožera civilne zaštite definirano je da se u odgojno- obrazovnim ustanovama, izuzev onima na prostoru Istarske županije, odvija primarna djelatnost. U kontaktu smo sa osnovnim školama na području grada Šibenika te nemamo informaciju o inicijativama roditelja o eventualnoj obustavi nastave", odgovorili su nam iz Ureda gradonačelnika.

Nakon što se od sutra zatvaraju škole u Istri i nakon što je to zatražio od Vlade i primorsko - goranski župan Komadina počele su "curiti" vijesti da se  na tome radi i na splitskom području.

Ministar zdravstva Vili Beroš je za Index.hr o tome izjavio: "Ako se ne pogorša stanje, onda se škole neće zatvarati. No ako se pojavi slobodna cirkulacija virusa u populaciji, onda ćemo zatvoriti škole".

Portal Dalmacija News je objavio da su, kako doznajemu  iz nekih splitskih osnovnih i srednjih škola, za danas sazvani izvanredni sastanci u školama i to ne samo među učiteljima i profesorima već i roditeljski sastanci na kojima bi trebalo biti govora o obustavi nastave u svim školama.

U međuvremenu, imaju potvrdu da dio splitskih škola već od petka (13. ožujka) počinju s testiranjem sustava virtualne nastave.

Ravnatelje škola upućuje se da se na Loomenu, CARNET-ovu sustavu za online učenje, uključe u virtualnu učionicu za ravnatelje te prate obavijesti. Isto tako ravnatelji moraju organizirati “virtualne zbornice” u koje svojim korisničkim podacima mogu pristupiti svi nastavnici, učitelji i stručni suradnici škole. Razrednici u predmetnoj nastavi i srednjoj školi, ili osobe koje za to ovlasti ravnatelj, moraju organizirati “virtualni razred” u koji su uključeni svi učenici i predmetni nastavnici. Kada se uspostave “virtualna zbornica” i “virtualni razredi” u predmetnoj nastavi u osnovnim i srednjim školama, škola na svojim mrežnim stranicama objavljuje popis linkova na pojedine virtualne razrede. Sve navedene aktivnosti trebaju se provesti najkasnije do ponedjeljka, 16. ožujka do 12 sati.

Vlada je na današnjoj sjednici donijela odluku o sudjelovanju Hrvatske radiotelevizije HRT u provedbi nastavnog programa i izvođenju nastave na daljinu, u uvjetima proglašene epidemije koronavirusa na području države.

Nastava će pratiti kurikulume, odnosno programe nastavnih predmeta u nižim razredima osnovne škole, a koristit će se otvoreni obrazovni materijali, materijali obrazovnog i školskog programa HRT-a, kao i materijali izrađeni posebno za tu priliku.

Učenici viših razreda osnovnih škola i srednjih škola nastavu će pratiti preko interneta, no za učenike nižih razreda osnovnih škola ovaj pristup nije prikladan zbog njihove dobi i sigurnosti.

Iz kategorije: Vijesti