Datum objave: 19. Ožujak 2020

KRIMINAL U ŠIBENSKOM SPORTSKOM KLUBU/ Policija kazneno prijavila dva direktora pod sumnjom da su utajili porez i državu oštetili za oko 1,9 milijuna kuna

Diana Ferić
Diana Ferić

Zbog krivotvorenja isprava te utaje poreza čime su proračun Republike Hrvatske oštetili za oko 1,9 milijuna kuna policija je, nakon kriminalističke obrade u suradnji s Poreznom upravom i Općinskim državnih odvjetništvom, podigla kaznene prijave protiv 65 - godišnjaka i 66 - godišnjaka. Sumnjiči ih se da su tu kaznenu radnju počinili u svojstvu direktora jednog šibenskog sportskog kluba i to u 2007., 2008. i 2009. godini. Terete ih da su isplaćivali igračima plaće kroz lažirane putne naloge i izbjegli plaćanje poreza i drugih obveza.  U PU šibensko - kninskoj ne žele reći o kojem je klubu riječ. Odgovrili su na naš dodatni upit samo da nije o HNK Šibenik. Naknadno smo doznali da je riječ o VK Solaris u vrijeme kada je glavni sponzor bio NCP Remontnobrodogradilište, a  klub su vodili najprije Branimir  Trnaznović, a nakon njega Ivan Soža, sadašnji predsjednik Županijske gospodarske komore.

"Provedenim kriminalističkim istraživanjem je utvrđeno da je osumnjičeni 65-godišnjak, u svojstvu odgovorne osobe, direktora športskog kluba iz Šibenika, u vremenu od 1. siječnja 11. rujna 2007. godine i osumnjičeni 66-godišnjak, u istom svojstvu, od 12. rujna do 31. prosinca 2007.godine, koristeći svoj položaj u klubu, ovjeravali i odobravali isplatu gotovinskog novčanog iznosa iz blagajne tog kluba prema igračima i pojedinim djelatnicima kluba, sve na temelju krivotvorenih putnih naloga na ime igrača, koji nisu imali prebivalište u Šibeniku, iako su znali da predmetni putni nalozi nisu istiniti, odnosno da igrači ne putuju svakodnevno na trening iz mjesta prebivališta nego borave u Šibeniku, a sve u cilju da se na temelju takvih nezakonitih, gotovinskih isplata pravda gotovina koja je služila klubu za isplatu ugovorenih iznosa naknade igračima, za isplatu stanarina, režijskih troškova, kao i isplate gotovine pomoćnom osoblju u klubu. Na opisani način u poslovnim knjigama kluba evidentirao se samo neoporezivi dio dohotka za igrače, dok je drugi dio (razlika između ugovorenog iznosa i neoporezivog) isplaćen u gotovini, na ruke igračima i pomoćnom osoblju, sve s ciljem da se opisanim radnjama izbjegne plaćanja poreza i doprinosa koji nije obračunat i uplaćen u ukupnom iznosu od 646.136,12 kn, odnosno za razdoblje u kojem je odgovorna osoba bio osumnjičeni 65-godišnjak u iznosu od 391.825,16 kn, a u razdoblju kad je odgovorna osoba bio osumnjičeni 66-godišnjak u iznosu od 254.310,96 kn.

Ovim kriminalističkim istraživanjem je utvrđeno da je osumnjičeni 66-godišnjak na isti način nastavio nezakonitu isplatu i u vremenu od 1. siječnja 2008.godine . do 31. prosinca 2009. godine na koji način je, izbjegavanjem plaćanja poreza i doprinosa koji nije obračunat i uplaćen u iznosu od 1.238.978,78 kuna oštetio državni proračun Republike Hrvatske", objašnjava Marica Kosor, glasnogovornica PU šibensko - kninske.

Iz kategorije: Vijesti