Datum objave: 30. Ožujak 2020

PUSTINJSKI PIJESAK DOŠAO I DO NAS / Zrak nije dobar pa se preporuča i zbog toga ne preporučavaju aktivnosti na otvorenom

Diana Ferić
Diana Ferić

Zrak je iu Dalmaciji i dalje loše kvalitete zbog dolaska pustinjskog pijeska iz pustinje Karakum u središnjoj Aziji, no tijekom dana kvaliteta bi trebala biti prihvatljiva, priopćili su danas iz Zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar".

 

Na području Zagreba zrak je umjerene i prihvatljive kvalitete, ali u istočnom dijelu Hrvatske, Istri i Dalmaciji zrak i dalje loše kvalitete. Međutim, satne koncentracije su od jutra niske pa se i za to područje očekuje umjerena, prihvatljiva i konačno dobra kvaliteta zraka, priopćili su iz Zavoda. 

Imajući u vidu epidemiološku situaciju, stručnjaci preporučuju, osobito osjetljivim skupinama - djeci, trudnicama, osobama starije životne dobi, oboljelim od kroničnih bolesti dišnog i srčano-krvožilnog sustava, pušačima te osobama oslabljenog imuniteta da još malo pričekaju sa fizičkim aktivnostima na otvorenome.

Povećane koncentracije čestica PM10 i PM2,5 u zraku rezultat su dolaska pustinjskog pijeska iz pustinje Karakum u središnjoj Aziji. 

Kakva je kvaliteta zraka u Hrvatskoj možete pratiti na web stranici Hrvatske agencije za okoliš i prirodu. 

Iz kategorije: Vijesti