Datum objave: 01. Travanj 2020

POBJEDA PODUZETNIKA / Premijer Plenković objavio mjere koje znatno olakšavaju život poduzetnicima i njihovim zaposlenicima

Diana Ferić
Diana Ferić

Nakon niza kritika zbog nedovoljnih razmjera prvog Vladinog paketa za pomoć gosopodarstvu, koji je pri predstavljanju nazvao i najkompletnijim u Europi, premijer Andrej Plenković predstavio je  nove antikrizne mjere.

Vlada će za travanj i svibanj plaćati 4000 kuna neto plus na ime plaća radnicima firmi kojima je zbog koronavirusa ugroženo poslovanje. Dosad je država nadoknađivala minimalnu plaću (3.250 kuna). Pritom će, za te radnike, kako je rekao Plenković na tiskovnoj konferenciji u Vladi, država platiti i doprinose. “To je ukupno 1460 kuna po zaposlenom. Ta mjera kada se zbroje travanj i svibanj, sve skupa je 8,5 milijardi kuna za očuvanje radnih mjesta, pod uvjetom da se zadrže radna mjesta”, kazao je Plenković, prenosi Telegram.hr.

POMOĆ TURIZMU

Nadalje, tvrtke koje imaju pad prihoda viši od pedeset posto bit će u potpunosti, od travnja, oslobođene plaćanja poreza na dohodak, dobit i doprinose. One tvrtke koje imaju pad prihoda od 20-50 posto, dobit će odgodu plaćanja tih davanja i mogućnost da ih otplaćuju na 24 mjeseca, bez kamata. Tvrtke koje imaju prihode iznad 7,5 milijuna kuna bit će, pak, oslobođene ovih davanja proporcionalno s padom njihovih prihoda.

Ostvarit će se, makar privremeno i ono što poduzetnici traže već godinama – da se PDV plaća po naplaćenom, a ne kao dosad, izdanom računu, a najavio je i promjenu niza zakona vezanih za turizam koji je posebno pogođen ovom krizom.

PRAVI REZOVI NA PLAĆAMA VEĆ U SVIBNJU

Pomoći će se i domaćoj poljoprivredi. Kako je najavio premijer, javni naručitelji će nabavljati najmanje 60 posto poljoprivrednih proizvoda iz hrvatske prozvodnje ili prerade. Plenković je najavio i da će se izvanrednom mjerom otkupiti svi viškovi mlijeka kod domaćih mljekara.

Lošije vijesti rezervirane su za radnike u javnom sektoru, oko čijih će se primanja već za travanj, očito početi razgovarati sa sindikatima. “Bili smo sretni s porastom plaća, no u ovakvim trenucima moramo razgovarati sa sindikatima, što i kako dalje. Bit će novaca i za mirovine i za plaće za ožujak, a o isplati za travanj ćemo vidjeti što ćemo dogovoriti, s obzirom na izazove”, kazao je Plenković, dodavši kasnije da će pravi rezovi uslijediti s plaćama u svibnju. Mirovine se, pak, neće dirati ni u kojim okolnostima.

Dok je premijer predstavljao novi paket mjera, poduzetnik Hrvoje Bujas, jedan od pokretača akcije “Glas poduzetnika” koja je nastala zbog nezadovoljstva prvim mjerama Vlade, objavio je na svom facebook profilu jednostavan status: “#POBJEDA! Glas poduzetnika!!!”.

Iz kategorije: Vijesti