Datum objave: 18. Travanj 2020

MINISTAR DAVOR BOŽINOVIĆ / Mjere ostaju narednih mjesec dana, ukidaju se e - propusnice unutar županija

Diana Ferić
Diana Ferić

Mjere zaštite od širenja koronavirusa se produžuju, ali će vjerojatno doći do modifikacija. Od ponoći na snagu stupa kretanje po županijama bez e-propusnica, kazao je jutros u razgovor za televiziju N1 ministar unutarnjih poslova i šef Nacionalnog stožera civilne zaštite, Davor Božinović.

“Ta mjera bi stupila na snagu večeras u ponoć, a što se tiče realizacije, može potrajati dan-dva”, otkrio je Božinović. Dodao je da bi više-manje svi mogli ići prema popuštanju osim nekih žarišta. Stožer će dati generalnu uputu da se sve županije izjasne, poštujući upute svojih epidemiologa, što znači da bi ukidanje e-propusnica unutar županija vrijedilo za sve županije.

“Što se tiče generlane mjere od 19. ožujka gdje je obustavljen rad, one su sada dio promišljanja na razini Vlade, ministri su ukazali na određene aktivnosti, prije svega kada govorimo o gospodarstvu”, rekao je ministar Davor Božinović i naglasio da sve što Vlada predloži mora proći kod epidemiologa.

Božinović vjeruje da smo u fazi kada se mjere mogu produžavati po 15 dana te da će se, ovisno o situaciji, moći produžiti za 7 ili 15 dana. Jedina mjera koja ostaje na 30 dana je ona o zabrani ulaska u Hrvatsku jer je takva odluka na razini EU. Na 30 dana ostaje i za odluku o kamionskom prijevozu, ali više neće biti konvoja.

“Osnovno je držanje fizičke distance jer su bliski kontakti najveća opasnost”, rekao je ministar i dodao kako su epidemiološki zakoni najvažniji. Tako, recimo, iz razgovora epidemiolozima zna da bi u frizerskim salonima bilo teško održavati tu mjeru. Potvrdio je da njega supruga šiša.

Dobra vijest je što se epidemiološka situacija nije pogoršala nakon što su prošlog tjedna produljili rad trgovina i tržnica. Zahvalio je vjernicima jer su većinom poštovali odluke Stožera te nisu išli na misu.

Upitan o smislu praćenja građana i izmjena Zakona o elektroničkim komunikacijama kaže da se treba vratiti na vrijeme kada je epidemija krenula u Italiji i Austriji, a vjerovalo se da je velik broj građana Hrvatske bio u tim zemlijama i da nisu bili voljni to reći.

“S obzirom na razdoblje inkubacije, to više nije na tragu nečega što bi se trebalo provoditi, ali imate na razini EU incijativu kako iskoristiti suvremene tehnologije da bi mogli, ne kao Vlada, nego kao građani znati jesmo li bili u blizini nekoga tko je postao Covid pozitivan. Mislim da je novi prijedlog EK dobar u kontekstu harmoniziranog pristupa”, kaže.

Što se tiče preraspodjele u njegovom resoru rekao je kako su se odrekli pojedinih programa i svega bez čega se može i to na razini 145 milijuna kuna iz proračuna. O parlamentarnim izborima, pak, ne razmišlja i kaže da je fokusiran na trenutačne izazove.

Iz kategorije: Vijesti