Datum objave: 22. Travanj 2020

DANIJEL MILETA PREDSJEDNIK SCZ GRADA ŠIBENIKA / Zašto otočani bez prebivališta ne mogu na otoke, zabranjuju li se neka događanja, što s malim tržnicama...

Diana Ferić
Diana Ferić

U ovo vrijeme koronavirusa građane na lokalnoj razini izravno pogađaju neke zabrane koje se čine nelogičnima, a ima mjesta da se usklade sa stvarnim potrebama i životom bez opasnosti da se ugroze mjere zaštite od širenja zaraze koronavirusom. Primjerice, otočane koji imaju prebivalište u Šibeniku, a imovinu na otocima smeta to što ne mogu do nje niti mogu obrađivati svoja polja i maslinike ili pak zašto se kruto pristupa organiziranju nekih događanja koja ni u kom smislu ne remete mjere Nacionalnog stožera civilne zaštite. Ta smo pitanja uputili Danijelu Mileti, predsjedniku Stožera civilne zaštite Grada Šibenika koji u javnosti gotovo da i nije prisutan niti se oglašava:

Žirjani koji nemaju prebivalište na tom otoku nego u Šibeniku, ali tamo imaju djedovinu, vinograde i maslinike negoduju zbog toga što ne mogu do svojih imanja na tom otoku. Mogu li oni i pod kakvih uvjetima dobiti e propusnice?

Odluka o mjerama ograničavanja javnog prijevoza u linijskom obalnom prometu definira tko smije doći na otok i za nju su eksplicitno nadležni županijski stožeri civilne zaštite kojima gradski stožeri civilne zaštite prosljeđuju upite građana na tu temu, nakon čega županijski stožer daje suglasnost ili ne daje, a gradski na osnovu toga izdaje e-propusnicu. Dakle, gradski stožeri su u ovim slučajevima logistika. No, ta odluka je donesena prije mjesec dana, a i županija je, što se tiče e-propusnic,a postala jedna zona, pa očekujemo ili reviziju ili ukidanje ove odluke.

Nakon što je proradila  glavna zelena tržnica počele su svoju robu prodavati i prodavačice koje imaju zakupljene štandove na maloj tržnici na Baldekinu, ali ih je inspekcija upozorila da ne smiju jer prostor tržnice nije ograđen. zanima me može li se dati nalog Tržnicama d.d. Šibenik koje upravljaju i tom tržnicom da postave ogradu, što nije neki problem, kako bi te žene mogle prodavati svoje  proizvode, a smanji bi se i pritisak na glavnu tržnicu. Čini mi se da bi se moglo to napraviti na isti način  kao i na glavnom tržnici!

Velike tržnice u Republici Hrvatskoj su u vlasništvu ili pod upravljanjem jedinica lokalne samouprave, dok u Šibeniku to nije slučaj. U Šibeniku je ona privatna. Stožer civilne zaštite Grada Šibenika (CZGŠ) je u uskoj komunikaciji s Tržnicama Šibenik d.o.o. pridonio otvaranju velike tržnice i kontroliramo stanje na njoj. S obzirom da na istoj ima mnogo slobodnog prostora, Tržnice Šibenik d.o.o. ne vide pritisak o kojem govorite, te svatko s male tržnice tko ima interesa prodavati svoju robu može se Tržnici Šibenik d.o.o. javiti za rad na velikoj tržnici.

U javnosti je stvoren dojam da gradski Stožer odobrava i određena planirana događanja i ta ste pri tome kruti. Prvi primjer je bilo Kino na zgradi za koje Kino klub nije dobio dopuštenje. Drugi je primjer Millenium New Age. Zanima me vaše obrazloženje o oba događaja- zašto nije moglo biti održano Kino na zgradama kada nema nikakvog okupljanja i svi su u svojim domovima, na balkonima ili prozorima te kakav je Vaš stav o Milleniumu New Age koji isto tako ne podrazumijeva održavanje događanja na otvorenom pa tako ni na tvrđavama već je to virtualni projekt, a na tvrđavama bi bila samo po dva tehničara. Što tu nije u skladu s naputcima Nacionalnog stožera civilne zaštite?

Filmofil Nikica Šupe nikad nije Stožeru CZGŠ poslao upit za dozvolu, već obavijest o održavanju projekcije filma, što smatramo izuzetno korektnim. Na to je upućen od strane Stožera CZGŠ da se za što god organizirao treba, između ostalog, pridržavati Odluke o mjerama ograničavanja društvenih okupljanja, rada u trgovini, uslužnih djelatnosti i održavanja sportskih i kulturnih događanja koju je 19.04.2020. donio Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske (CZRH), nakon čega je Nikica Šupe očito odustao od održavanja događaja. Za drugi događaj smo jučer dobili e mail u kojem nas entuzijast Božidar Gracin moli da mu dodijelimo na korištenje prostor tvrđava. Odgovoreno mu je kako Stožer civilne zaštite Grada Šibenika nije niti vlasnik, niti upravitelj tvrđava. Da razjasnimo, Stožer CZGŠ nije adresa za službeno odobravanje, ili ne, ovakvih događaja. Mi možemo pomoći savjetima i dobro je da nas se informira. Stožer CZGŠ kroz aktivaciju operativnih snaga sustava civilne zaštite (Javna vatrogasna postrojba Šibenik, dobrovoljna vatrogasna društva i Hrvatska gorska služba spašavanja), povjerenike civilne zaštite (predsjednici vijeća gradskih četvrti i mjesnih odbora te njihovi zamjenici) i komunalne redare provodi i nadzire pridržavaju li se fizičke i pravne osobe odluka i mjera Stožera CZRH. Ako se ustanove kršenja odluka kršitelji se usmeno upozoravaju, a ako dođe do daljnjeg kršenja odluka, zove se policija i službe koje imaju veće ovlasti poput ovlasti legitimiranja i kažnjavanja

Županijski stožer civilne zaštite se oglašava priopćenjima svaki dan. Gradski stožer ne komunicira s javnošću pa me zanima koje su vaše zadaće i što ste napravili u proteklih mjesec  dana, koje ste odluke donijeli?

Sustav je i postavljen tako da se županijski stožer oglašava svaki dan, a gradski po potrebi. Naš najveći dio posla se ogleda u već spomenutom nadzoru, a drugi najveći posao je izdavanje e-propusnica. Oba ta zadatka, s obzirom na veliko administrativno područje grada, troše velike ljudske resurse. Po svakoj novoj odluci Stožera CZRH komuniciramo s lokalnim subjektima na koje najviše utječu donesene odluke i pomažemo im ih ispoštovati. Dakle, naše nije da puno pričamo, nego da puno radimo i na dnevnoj razini izvještavamo Ravnateljstvo civilne zaštite.

Iz kategorije: Vijesti