Datum objave: 28. Travanj 2020

KRUNOSLAV CAPAK O UBLAŽENIM MJERAMA I TURISTIČKOJ SEZONI / Mi smo dali uputstva, ali ne ovisi o nama hoće li djeca ili neće ići u školu

Diana Ferić
Diana Ferić

Šef HZJZ-a Krunoslav Capak gostovao je na N1 Televiziji.

Na početku je komentirao povratak u škole. "Mi smo napravili draft verziju i upute, ali odluka nije na nama nego na resornom Ministarstvu. Mi smo napravili draft. Hoće li djeca ići u školu ili ne, ovisi o epidemiolozima", kazao je.

"Djeca puno lakše prebolijevaju koronavirus. I transmisija ide teže, očito treba biti veća infektivna doza, a i simptomi kod djece su blaži", dodao je.

O ljetovanju

"Hrvatska ima brojne prednosti u odnosu na zemlje koje su nam konkurenti u turizmu. Mi imamo tu prednost, ako bude dobra situacija, doći će nam autoturisti. Ali to ovisi i o epidemiološkoj situaciji u toj zemlji. Što se tiče covid putovnice, taj serološki test pokazuje je li osobe preboljela, što ne znači da osoba ne može prenijeti bolest. Mi za to nemamo dokaza. Ja bih preporučio oprez", kazao je komentirajući turističku sezonu.

"Ja vjerujem da ćemo mi ovu infekciju riješiti nakon drugog vala sljedeće godine, ako ne ove godine", kazao je Capak.

O popuštanju mjera i maskama

"Mi smo preporučili korištenje maski, široko smo komunicirali o tome. Tražili smo od organizatora javnog prijevoza da na ulazna vrata jasno stave natpis da se preporučuje nošenje maski. Očekujemo da će građani to prihvatiti. Naravno da je moguće da se i uvede obveza, ali tada će se to morati kontrolirati. Ali ako će to biti potrebno, Stožer može tražiti da to bude obaveza", kazao je Capak.

O festivalima, kinima, koncertima...

Na upit koliko je moguće da se do srpnja dopusti okupljanje većeg broja ljudi, kaže. "Nakon srpnja možda, trebat će biti socijalna distanca. Pratimo situaciju, nema razloga da se ne razmotri dopuštanje toga", kazao je.

"Prvo smo pustili ono što najviše smeta gospodarstvu. Festivali i koncerti su veći epidemiološki rizik", kazao je na pitanje zašto se ne organiziraju kazališne predstave i kina. "Raspravljali smo o otvaranju drive-in kina i mislimo da je to inovativna i dobra ideja. Tko god ima neku inovativnu ideju, mi ćemo to pustiti", kazao je.

"Ostanite doma"

Kazao je kako "ostanite doma" i dalje stoji. "To vrijedi i dalje za starije osobe i za sve druge kategorije osim ako trebaju ići na posao i obaviti nešto što je od životne važnosti. Napravili smo preporuke kako to treba napraviti", kazao je. 

 

"Svatko od nas može proširiti virus, mi ne možemo znati jesmo li nositelji, zato mi donosimo ove preporuke i zato je važna ova mjera", kazao je Capak. "Dobivao sam mailove da sam Hitler moderne današnjice, zbog ovih mjera", kazao je Capak.

Drugi val očekuje se na jesen, zašto baš jesen?

"Nitko ne zna, tko kaže, laže. Ali postoje pretpostavke jer se širi kapljičnim putem. Tijekom ljeta će se to smanjiti. Onda dolazi hladnije vrijeme kada dolaze ostali respiratorni problemi. Za drugi val postoje pretpostavke da nismo stekli imunitet, da virus ne mutira. Ovo je grozan, užasan virus koji nam radi komplikacije. Ne znamo da ga imamo jer ga možemo imati bez simptoma. Zato su mjere i preporuke bitne", kazao je.

O izborima

"To je teško pitanje. Još nitko nije pitao epidemiologe oko toga je li to moguće u srpnju. Pročitao sam u medijima da je netko održao izbore. Odluku o izborima ne donose epidemiolozi niti Krizni stožer", kazao je.

Komentirao je i kritike da se Stožer pretvorio iz nacionalnog u predizborni. "Ja tu kritiku ne prihvaćam nimalo. Ako se sad vratite devet tjedana unatrag, kada je sazvan Stožer, ja sam član Stožera jer sam ravnatelj HZJZ-a. Mi smo se okupili, nismo znali što nas čeka. Pokazala se potreba da netko stručan govori o toj novoj bolesti. Mi smo krenuli u to i držimo se struke. Mi moramo surađivati s vladom, zato je tu ministar Božinović, ali mi smo se okupili s jednim zadatkom. Da je prestala infekcija, vi me ne biste vidjeli po medijima i presicama", odlučan je Capak.

"Mislim da je malo previše medijske pažnje oko koronavirusa i da se treba usmjeriti na neke druge teme", kazao je Capak. Požalio se kako ga mediji stalno zovu. "Počeo sam u 7 ujutro i završio sam u 23 i nisam sretan zbog toga. Ali to je situacija od nas zahtijevala", kazao je i još jednom dodao da će politika odlučivati o izboru, a struka će dati preporuke.

Popuštanje mjera i nelogičnosti

"U nekom momentu se mora početi s popuštanjem mjera. Mi smo odlučili da je sada taj trenutak, pratit ćemo situaciju. Ako se dogodi novo žarište, mi ćemo to istražiti i ako to ima neke veze s popuštanjem mjera, mi ćemo to tražiti da se to vrati", kazao je Capak.

Kazao je da su epidemiolozi za to da se održavaju tečajevi vožnje u autoškolama, ali ne tečajevi i predavanja. Osim ako su online.

O zabrani rada nedjeljom

"Ja o tome puno ne znam. Mi kad smo raspravljali o radnom vremenu, radno vrijeme je bilo do 17 sati. Mi smo produžili radno vrijeme u 6 dana za 24 sata. Ja sam rekao, ja ne znam podatak da se najviše kupuje nedjeljom, ja ne znam da je to tako. Moje osobno iskustvo je da baš ne idem nedjeljom u dućan. Nisam siguran da to ima svoja ekonomska opravdanja. Što se tiče politike, to nije bila moja ideja vodilja. Mi smo razmišljali kako smanjiti mobilnost i odlučili smo da to bude nedjelja", kazao je Capak, piše Index.hr.

Iz kategorije: Vijesti