Datum objave: 03. Svibanj 2020

Šibenska Gradska knjižnica osvojili drugo mjesto u svijetu na natjecanju za titulu "Zelena knjižnica" Međunarodnog saveza knjižničarskih društava

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Gradska Gradska knjižnica „Juraj Šižgorić“ Šibenik podijelila je s Narodnom knjižnicom Hangzou iz Kine, Ezüsthegy knjižnicom iz Budimpešte, Učilištem Lambaye iz Senegala i Nacionalnim centrom za informacije o okolišu (National Environmental Information Centre) iz Battaramulle, Šri Lanka, drugo mjesto na natjecanju Međunarodnog saveza knjižničarskih društava (International Federation of Library Associations - IFLA) za titulu  "Zelena knjižnica" za 2020. godinu.
Tu nagradu je krovna svjetska organizacija knjižničara ustanovila 2016. godine, a dodjeljuje je njezina posebna interesna grupa Okoliš, održivost i knjižnice (Environment, Sustainability and Libraries - ENSULIB ).

Prvo mjesto osvojila je Sveučilišna knjižnica u Rangsitu (Rangsit University Library) iz Tajlanda.

U obrazloženju IFLA-ine odluke da dodijeli nagradu šibenskoj knjižnici za projekt Zelena knjižnica stoji:

Riječ je o narodnoj knjižnici čiji angažman u zajednici ide dalje od energetske učinkovitosti i izgradnje zbirki, prema programima koji promiču mentalno i tjelesno zdravlje. Edukativni programi fokusirani na zdrav način života uključuju likovne radionice na temu okoliša i održiva razvoja, natječaje na ekološke teme i filmske projekcije.  

 

NOVOSTI U RADU GRADSKE KNJIŽNICE:

Od 4. svibnja Knjižnica će za korisnike biti otvorena:

-ponedjeljkom, srijedom i petkom od 8 do 14

-utorkom i četvrtkom od 14 do 20 sati

-subotom knjižnica ne radi

Zakasnine se neće naplaćivati do 10. svibnja 2020.

Rok posudbe građe (knjiga, CD-a i DVD-a) ne može se produžiti jer sva građa nakon razduženja mora ići u karantenu na tri dana, nakon čega se može ponovno posuditi.

Građa se može rezervirati i elektroničkom poštom, na adresi Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.. Ta će građa dočekati korisnike kad dođu u Knjižnicu.

Mjere kojih se korisnici moraju pridržavati u prostoru Knjižnice:

-na ulazu u Knjižnicu korisnici moraju dezinfincirati ruke

-korisnici moraju držati međusobni razmak od najmanje dva metra i ne smiju se zadržavati u prostoru Knjižnice

- u Knjižnici istodobno može boraviti najviše petero korisnika.

Iz kategorije: Vijesti