Datum objave: 12. Svibanj 2020

VELEPOSLANIK KAZASTANA POSJETIO ŠIBENIK / Najavljen posjet poslovnih ljudi te bivše sovjetske republike Šibeniku

Diana Ferić
Diana Ferić

Gradonačelnik Željko Burić primio je danas Nj. E. Tolezhana Barlybayeva  veleposlanika Republike Kazahstan u Republici Hrvatskoj  te Ivicu Pirića,  savjetnika Veleposlanstva  za ekonomska pitanja. Trgovinska razmjena između Hrvatske i te države iznosi 317 milijuna kuna, a veleposlanik Barlybayev je najavio mogućnost da u Šibenik dovede poslovne ljude radi uspostavljanje gospodarske suradnje.

Barlybayev koji je na dužnosti veleposlanika od polovice 2017. godine predstavio je tijekom posjeta svoju zemlju i njezine gospodarske i druge mogućnosti. Ovu bivšu sovjetsku republiku i Hrvatsku veže, kazao je,  25 godina diplomatskih odnosa i mnoge povijesne sličnosti. Hrvatska je Kazahstanu, podsjetio  je Barlybayev, jedan od ključnih vanjskopolitičkih partnera, a na godišnjoj razini  trgovinska razmjena dviju država iznosi oko 317 milijuna eura. U tom kontekstu, kazahstanski veleposlanik predložio je i posjet  zainteresiranih poduzetnika s područja Kazahstana Šibeniku te susret sa predstavnicima grada Šibenika.

Gradonačelnik Burić, pak,  veleposlaniku i njegovom savjetniku predstavio je aktualne gradske projekte  te ih upoznao sa investicijskim potencijalima  šibenskog područja. 

- Transformacija Šibenika iz centra teške industrije u grad poduzetništva, visokog školstva, turizma, kulture  i gospodarstva te europskih standarda napretka činjenica je koja je oduševila naše goste. Zahvaljujem veleposlaniku Barlybayevu na posjeti koja je otvorila priliku za unapređivanje međusobnih veza,  jačanje prijateljskih odnosa, razmjenu informacija i stvaranje podloge za gospodarsku i drugu suradnju – kazao je gradonačelnik Burić.

Iz kategorije: Vijesti