Datum objave: 15. Svibanj 2020

ŠTO MOŽE U ZAGREBU NEDOSTIŽNO JE U ŠIBENIKU / Slučaj uklanjanja cvjetnjaka poput ovog u Zagrebu imali smo i u Šibeniku, ali je prošao nezapaženo

Diana Ferić
Diana Ferić

Nakon što je objavljena priča o tome da je " hrabri " pojedinac anonimno prijavio Martinu Živković i Borisa Novkovića koji su u Preradovićevoj ulici  u Zagrebu posadili mini-vrt, u Zagrepčanima se probudio otpor. Osim što potpisuju peticiju kojom se traži da mali vrt u Preradovićevoj 14 ostane na svom mjestu, na Facebooku pokazuju svoje male vrtove koje su počeli samo saditi.

 

Istu smo priču imali lani u Šibeniku kada je Karmen Jelčić na Zagrađu, pored svoje kuće,uredila mali cvjetnjak , a susjedi su je prijavili komunalnom redarstvu. Za razliku od Zagrepčana ona nije dobila potporu svojih sugrađana koji nisu krenuli njezinim primjerom. Dapače, neki su tada komentirali u stilu : "Tako joj i treba. Šta se petlja i uređuje površine izvan svog vrta".

 

A Karmen Jelčić je željela, radi svih nas, uljepšati stazu kojom turisti prolaze do tvrđave svetog Mihovila pa je čak postavila i malu klupu na kojoj mogu predahnuti, nakon napornog penjanja. Napravila je ono što bi trebale raditi komunalne službe, a zaradila je prijavu . Komunalni redari su promptno reagirali i odmah sutradan izdali Rješenje o uklanjanju. Revnosno su obilazili tu lokaciju sve dok nije uklonila taj mali cvjetnjak, a i prijetili su da će ga oni ukloniti uz asistenciju policije.

Dakle, takvih zločestih susjeda ima svugdje i u Šibeniku i u Zagrebu, ali na ovom primjeru vidimo koliko je ipak razvijenija svijest Zagrepčana koji su spremni pružiti otpor i razgoliti birokratske gluposti dok u Šibeniku očito još nismo došli do tog stupnja razvoja pa jednostavno na ovakve stvari sliježemo ramenima, kao da nas se to ne tiče. Zagrebački slučaj dobio je i veliku pozornost medija. Prosvjednicima se priključila i poznata novinarka Maja Sever. U Šibeniku je sve to izostalo. 

Iz kategorije: Vijesti