Datum objave: 17. Svibanj 2020

RARITET / Šibenski glazbenik Ante Stošić obnovio gitaru svog oca na kojoj je prvi put odsvirao Šibensku baladu, tko tome može odoljeti!?

Diana Ferić
Diana Ferić

Ante Stošić, profesor gitare i šibenskoj glazbenoj školi i šibenski glazbenik obnovio je gitaru svog ćaće, poznatog šibenskog intelektualca i glazbenika, pokojnog Joška Stošića Ćorde na kojoj je on ,, s klapom Šibenik, prvi put odsvirao "Šibenku baladu", himnu Šibenika. "Kad čujete more i galebove... Pa onda one sekste na gitari... i prve akorde... To je ova gitara... Gitara moga Ćaće"; napisao je na svom Facebookprofilu objavivši video na kojoj on na toj gitari svira "Šibensku baladu". To je, zasigurno posebno emotivno za njega, ali i za sve Šibenčane.

Jošku Stošić Ćord, jednom od najzanimljivijih ličnosti u plejadi autohtonih šibenskih intelektualaca i umjetnik originalna je pojava u životu Šibenika. Preminuo je 1988. godine. 

Njegov sin Ante Stošić, isto tako poznati šibenski glazbenik, profesor gitare u šibenskoj glazbenoj školi koji je završio konzervatorij u Veneciji i koji nastavlja očevu misiju i njeguje spomen na njega. Joško Stošić Ćorda surađivao je s klapom Šibenik. Bio je voditelj njezinog instrumentalnog dijela.  

 

Joško Stošić Čorda bio je zaljubljenik u jazz, a kao student, pedesetih godina 20. stoljeća svirao je u pratećim sastavima Vice Vukova, Gabi Novak, Zdenke Kovačiček, Zdenke Vučković i drugih, a ponajviše je nastupao u raznim jazz-sastavima, s kojima je išao na brojne turneje. S Vicom Vukovom najviše je surađivao u vrijeme kada je on na koncertima izvodio prepjeve napolitanskih pjesama i talijanskih kancona. Najviše je i kao glazbenik najplodnije, surađivao s klapom Šibenik i aranžirao je skoro sve njihove pjesme. Bio je i pjesnik, a zbirka njegovih pjesama pod nazivom „Pjesmotvori i ine prljavštine“ izdana je nakon njegove smrti zahvaljujući najvećem živućem hrvatskom književniku Ivi Brešanu s kojim je prijateljevao i koji ju je pripremio za objavu. Uz promociju te zbirke vezana je i jedna manje poznata zanimljivost. Bila je to mala, ali važna knjižica na kojoj su radili Ivo Brešan, Milivoj Zenić, Vili Lakić i Ante Barbača.

 

Prvotna ideja je bila da se promocija održi u Plavom neboderu gdje se tada nalazila knjižnica. A onda je nekom palo na pamet da bi bio red da se na promociji pojavi klapa Šibenik koja nije radila već sedam – osma godina. Ideja je bila prihvaćena, ali plavi neboder više nije dolazio u obzir pa je predloženo da to bude u šibenskom kazalištu. No ni to nije bio kraj. Netko je predložio da se pozove i Vicu Vukova, a s njim za to je događanje i kazalište bilo premalo veliko pa je konačno promocija organizirana na Trgu Republike pred Velikom gradskom vijećnicom. U međuvremenu se Šibenikom pročulo da se okuplja klapa Šibenik. Nastala je gužva jer su svi željeli ponovno čuti uživo klapu Šibenik .Na promociji su na kraju klape Šibenik nastupili Vice Vukov, Špiro Guberina i Ivo Brešan i za nju je vladao nezapamćen interes pa su stotine Šibenčana ostalo je bez ulaznica, a kada je zapjevala klapa Šibenik mnogi su plakali od oduševljenja i ganuća

 

Video

Iz kategorije: Vijesti