Datum objave: 20. Svibanj 2020

USPJEH / Šime Strikoman i njegova Milenijska fotografija uvršteni u udžbenik hrvatskog jezika "Volim hrvatski"

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Milenijska fotografija, projekt Šime Strikomana, filmskog i televizijskog redatelja i likovnog umjetnika - fotografa iz Vodica, postala je dijelom općeg obrazovanja i kulture u Hrvatskoj. Uvrštena je u udžbenik hrvatskog jezika "Volim hrvatski" za 7. razred osnovne škole kojeg su pripremile Marina Marijačić, Anđelka Rihtarić, Matilda Bulić, Žana Majić, Sanja Latin i Vesna Samardžić, izdala Školska knjiga iz Zagreba.

Prepoznavanje Milenijska fotografija Šime Strikomana kao toliko značajnog i vrijednog projekta kao općepoznate, prihvaćene i potvrđene nacionalne vrijednosti te dijela hrvatskog nacionalnog identiteta, iznimno je priznanje za Šimu Strikomana, kao i sve one koji su ga prije 20 godina podržali u naumu da na originalan, autorski prepoznatljiv i unikatan način snima milenijske fotografije i otisne se u projekt koji je veličinom i značajem bez konkurencije u povijesti ne samo hrvatske fotografije.

-Drago mi je što su autorice udžbenika prepoznale važnost, kulturološku dubinu, društvenu slojevitost i umjetničku vrijednost Milenijske fotografije, kazao nam je Šime Strikoman, Ona je sada u udžbeniku i radnoj bilježnici "Školske knjige" Volim hrvatski za 7. razred u obliku polaznoga teksta, fotografija i uopće obrade jezičnih činjenica. Sada djeca mogu učiti hrvatski jezik, a uz to i o meni, mome radu i kulturnoj baštini koju promičem. To ja zovem pravim komunikacijskim i kulturološkim iskorakom. Drago mi je da sam dio te priče, a moram priznati ni ljepšu čestitku za 20. rođendan Milenijske fotografije nisam mogao ni zamisliti, a kamo li poželjeti.

Iz kategorije: Vijesti