Datum objave: 10. Lipanj 2020

EKSKLUZIVNO / Mađarski premijer Viktor Orban 2000. godine ljetovao je u Kornatima i uživao "u predivnom hrvatskom moru koje zrači ljepotom slobode".

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Viktor Orban, premijer Republike Mađarske, koji se našao u žiži zanimanja hrvatske javnosti nakon nedavnog otkrivanja spomenika “Mađarska kalvarija“ koji  navodno aludira na teritorijalne pretenzije Mađarske prema Hrvatskoj, Srbiji, Sloveniji i još nekim državama koje su bile u sastavu Austro - Ugarske Monarhije, prije 20 godina, ljetovao je u Hrvatskoj i na Kornatima uživao u, kako je kazao, predivnom hrvatskom moru koje zrači ljepotom slobode.

Orban je u Hrvatsku na odmor došao 2000. godine, dvije godine nakon što je nakon parlamentarnih izbora uspio formirati koalicijsku vladu i s 35 godina postati predsjednik vlade Mađarske.

U Hrvatsku je došao sa suprugom i djecom, a iako je bio predsjednik vlade za vrijeme boravka u Kornatima nije bio okružen nikakvim posebnim osiguranjem. Naprotiv, kretao se slobodno kao bilo koji turist, a ako je osiguranje postojalo, bilo je tako nenametljivo da ga se nije moglo ni primijetiti.

Bez bilo kakvih problema, provjera i formalnost prišli su mu i šibenski novinari. Orban je bio ležeran, ljubazan i jednostavan. Novinare je pozvao k sebi za stol i počastio ih pićem u društvu svoje obitelji. Bio je otvoren i duhovit, a ispričao je i odličan vic na svoj račun.

On i njegova obitelj odavali su dojam obične obitelji koja uživa u odmoru. Hvalio je ljepote hrvatskog mora, izrazio sumnju da Hrvatska nije sasvim svjesna kakvo blago ima te, uz širok zamah rukom preko obzora, kazao: -Znate li što je more? More je sloboda. More zrači ljepotom slobode. Zato je tako neodoljivo privlačno.

Odbacujući sve formalnosti i protokole mađarski premijer ponašao se prirodno i susretljivo, a nije nije imao ništa protiv ni da ga se snima u ležernoj ljetnoj odjeći i u krugu obitelji.

Sva prava pridržana
Snimio: Stanko Ferić 
Obrada i rekonstrukcija negativa: Danijel Ferić 

Iz kategorije: Vijesti