Datum objave: 15. Lipanj 2020

GRAD NA DRUGI POGLED / Kako mladi u Šibeniku gledaju na osjetljive točke u prostoru vidjet ćete u srijedu u Galeriji Matija

Diana Ferić
Diana Ferić

Izložba pod nazivom "Grad na drugi pogled Šibenik" bit će itvorena u Šibeniku, u galeriji Matija u srijedu 17. lipnja kao rezultat višemjesečne aktivnosti udruge PUNKT koje su se odvijale od studenog 2019. do ožujka 2020. godine u Šibeniku kroz suradnju s Galerijom Krševan, Društvom arhitekata Šibenik, Gradskom knjižnicom Jurja Šižgorića, šibenskim osnovnim i srednjim školama te kroz suradnju s umjetnicima i arhitektima odnosno mentorima na projektu Vedranom Perkovom, Lanom Stojićević, Dariom Crnogaćom, Sašom Šimpragom, Robertom Škugor i Petrom Zaninović.

"Kako u svakom novom gradu težimo uključivanju lokalnih kreativnih kapaciteta, tako smo na šibenskoj sekvenci Društvo arhitekata Šibenik prepoznali kao vrijednog partnera s kojim dijelimo ciljeve očuvanja i osvještavanja vrijednosti javnog prostora te smo u suradnji realizirali čak dvije radionice; radionicu arhitekture s Osnovnom školom Jurja Dalmatinca pod vodstvom arhitektica Roberte Škugor i Petre Zaninović i radionicu prostora pod vodstvom zagrebačkog aktiviste Saše Šimprage i arhitekta Daria Crnogaće s učenicima šibenske gimnazije. Posljedično se naš projekt u Šibeniku više bavio konkretnim lokacijama i problemima odnosno mogućnostima konkretnih osjetljivih gradskih prostora neuređene parcele u neposrednoj blizini škole Jurja Dalmatinca i prostorom dvostrukog bedema", kažu organizatori projekta Gn2p u sklopu kojeg su te aktivnosti provedene.

Organizirali su i primarne video radionice na kojima su učenici Ekonomske škole Šibenik i Gimnazije Antuna Vrančića kroz medij videa promišljali svoj grad pod vodstvom umjetnika Vedrana Perkova i Lane Stojićević. Kroz objektiv kamere na svojim pametnim telefonima, tabletima ili foto-aparatima učenici su aktivirali “drugi pogled” na svoju okolinu, onaj koji uočava, fokusira, istražuje i potiče na promišljanje i zamišljanje drugačijih scenarija i slika stvarnosti. Spomenuti umjetnici/mentori i sami su realizirali nove radove na temu grada Šibenika približivši time sudionicima vlastite kreativne procese.

Izložba Gn2p Šibenik kroz ambijentalnu izložbenu cjelinu prezentira različite subjektivne poglede na grad; od prepoznatih mogućnosti i upućenih (konstruktivnih) kritika do poetičnih imaginacija novih urbanih identiteta kroz medije videa, performansa, prostornih instalacija i crteža. Grad se prepoznaje kao neprekinuti proces podložan reimaginaciji, intervenciji i preoblikovanju, a pred posjetitelje se postavlja izazov daljnjeg otkrivanja i traženja „drugog pogleda“ na poznato i svakodnevno.

Gn2p je putujući interdisciplinarni edukacijsko-izložbeni projekt Platforme za unapređenje kulture/PUNKT koji povezuje angažirano promišljanje grada, produkciju city specific radova renomiranih suvremenih umjetnika, edukaciju mladih kroz radionice s umjetnicima i razvoj publike. Projekt je namijenjen strateškom umrežavanju svih sudionika projekta i jačanju interesa zajednice za praćenje i sudjelovanje u programima suvremene kulture u lokalnom kontekstu.

Od 2013. godine do sada održan je u 8 hrvatskih gradova i u Parizu.

Iz kategorije: Vijesti