Datum objave: 01. Srpanj 2020

IZBORI 2020 / Šibenčanin Ivan Lambaša bio je oporba dok oporbe nije ni bilo, osnovao je ekološki pokret u Šibeniku, a sada je sa strankom Pametno

Diana Ferić
Diana Ferić

Šibenski pravnik Ivan Lambaša kojeg oni malo stariji u Šibeniku pamte po njegovim kritičkim i beskompromisnim istupima još za jednoumlja, osamdesetih godina prošlog stoljeća aktivirao se na ovim parlamentarnim izborima na Koalicijskoj listi Stranke s imenom i prezimenom, Pametno i Fokus, nakon što se jedno vrijeme povukao iz političkog života i angažirao se u šibenskom petanque klubu "Šibenik" i promociji tog sporta.Poznat je i kao jedna od osnivača zelenog pokreta u Šibeniku koji je jedno vrijeme bio vrlo aktivan

Kako ste se našli na listi Koalicije Stranke s imenom i prezimenom, Pametno i Fokus?

Na prijedlog predsjednice stranke Pametno – Marijane Puljak, na redovnoj Skupštini od 15. lipnja 2020. godine, usvojeno je da, u IX. Izbornoj jedinici, budem osmi na listi koalicije: Stranka s imenom i prezimenom, Pametno i Fokus.

 

Zašto ste se ponovno politički angažirali nakon duže apstinencije i posvećenosti sportu, točnije pétanque?

Možda se ne bi angažirao da nije stvorena nova koalicija, koja po svojim stavovima pripada centru. To su stavovi koje sam ja čitavi moj život zagovarao. Na skupštinskim sjedicama uvijek sam se borio snagom argumenta, a ne snagom "kavanskog trača", koji je, na žalost, sve učestaliji.

Šibenčani znaju da niste bez iskustva kada je riječ o zastupanju građana. Sjećam se da ste još u socijalizmu, u skupštinskim klupama bili glasni i svojevrsna oporba dok oporbe još nije niti bilo. Ne podilazim vam, ali možemo objektivno reći da ste bili vrlo hrabri u svojim istupima. Čega se sjećate iz tih vremena.

Sjećam se svih svojih oporbenih nastupa. Ima ih toliko da bi to moglo biti zanimljivo i za producente domaćih televizijskih serija. Svaki društveni problem na kojeg bi ja ukazao, gledalo se "pod povećalom". Zasjedali bi i, za tadašnja vremena, neki ozbiljni forumi. To je daleko iza nas i ne bi trebali to ponovo otvarati, ostavimo to povijesti. Sve te moje hrabre istupe, u svoje 4 knjige, potkrijepljenim fotografijama i dokumentacijom zabilježio je Šibenčanin Mario Radić. Knjige se nalaze i u Muzeju grada Šibenika. Mario je poklonio i meni jedan primjerak, za slučaj da ne bi netko pokušao "kavanskim tračevima" iskriviti povijest". Hvala Mariju. Kao delegat u tadašnjoj skupštini, uspio sam svojim prijedlogom, dopuniti Zakon o građevinskom zemljištu. Prilikom procedure izmjene Zakona u Saboru, sudjelovali smo ja i pok. Vlatko Mrša. Izmjene zakona, koje sam ja tražio puno su pomogle običnom čovjeku koji nije mogao legalizirati objekt koji je bio sagrađen još prije drugog svjetskog rata

U Šibeniku ste, na početku demokracije, osnovali stranku Zelenih. Za što ste se točno borili i izborili?

Zajedno s gospodinom Pavom Čalom i moto ciklističkim prvakom Darkom Rogulićem, osnovali smo 1989. godine Ekološki pokret "Zelena akcija". Ekološki pokret "Zelena akcija, u Šibeniku je imao oko 1000 članova. Imao je i svoj ogranak u Kninu. Cilj je bio da u parlamentarnim skupštinama djelujemo kao korektiv vladajućima. Na prvim, za Hrvatsku povijesnim, parlamentarnim izborima (1990: godine) kandidirao sam za vijećnika u Skupštini općine Šibenik. I drugi aktivisti zelenih su se kandidirali na listama. Tada su bila dva izborna kruga. Ja sam u svojoj gradskoj četvrti dobio 64% glasova i tako postao jedini izabrani predstavnik zelenih na području bivše Jugoslavije. Imali smo dobru suradnju sa zelenima Zagreba, s Vladimir Layom, Inge Perko Šeparović....... Kasnije se za parlament kandidirao i prof. Nikola Visković iz Splita, ali ne samostalno, nego kao kandidat na listi SKH-SDP. Imali smo brojne presice na kojima smo ukazivali na probleme zagađivanja. Tada su još bile aktualne Tvornice elektroda i ferolegura i TLM. Nekad su bila i vrlo "opasna pitanja", na koje nikad nismo dobili odgovor, čak se i prijetilo. Imali smo i ekološke akcije pošumljavanja, čišćenje morskih uvala i podmorja.

Koje su vam sada glavne poruke biračima kao kandidata na listi br. 5?

Zalagat ću se za realizaciju našeg Programa a to znači da se mora probuditi najbolji dio Hrvatske, posebno mladi i stručni ljudi. Daje se prednost znanosti i struci, ispred svih teorija zavjere, pseudo znanosti i šarlatanstva. Inovacije i poduzetništvo aktivirati i stvoriti povjerenje i poštovanje između radnika i poduzetnika, te privatnog i javnog sektora. Ulaganje u razvoj i stvaranje novog bogatstva, pazeći, istovremeno, na one najslabije i najpotrebitije. To se može, jer jedno ne isključuje drugo. Tako to rade najbolje zemlje svijeta. Reformirati cijelu zemlju, prije svega, treba početi od obrazovanja. Reformu, koja je počela, usmjeriti na osnovne postavke Cjelovite kurikularne reforme te ponovo probuditi entuzijazam učitelja, roditelja i cijelog društva. Moramo smanjiti poreze i namete da bismo privukli mlade, ambiciozne i stručne ljude da se vrate u Hrvatsku i iskoriste svoje međunarodne karijere te privuku svoje poslovne kontakte i prijatelje kako bi s nama stvarali novu Hrvatsku. Specijalistički diplomski stručni upravni studij sam završio na Pravnom fakultetu u Splitu i stekao stručno zvanje stručni specijalist javne uprave (struč.spec.admin.publ.). Radio sam dugo godina u upravi dosta dobro je poznajem, pa ću se zalagati za stručnu i učinkovitu javnu upravu. Predložit ću da se broj općina s dosadašnjih 428 smanji na 155 (ukinulo bi se 273 općine), da se broj gradova s dosadašnjih 127 smanji na 56 (ukinuo bi se 71 grad).

Iz kategorije: Vijesti