Datum objave: 01. Srpanj 2020

RCGO Bikaraca / Stanovnici Donjeg polja zabrinuti zbog širenja dima s odlagališta Bikarac i čestih požara, odgovorni kažu da opasnosti nema

Diana Ferić
Diana Ferić

Zbog dima koji se, nakon što je sinoć izbio požar na odlagalištu otpada Bikarac i dalje širi zabrinuti su stanovnici  Donjeg polja.

"Nisam noćas zaspao do 3 sata što zbog dima što zbog detonacija koje su se čule s odlagališta zahvaćenog požarom. Nije to prvi put. Ne znamo što se događa, ali ne spavamo mirno. Pa zar to odlagalište nije trebalo biti sanirano da bi se takve situacije izbjegle", kazao nam je jedan od stanovnika tog dijela Šibenika.

U tvrtki Bikarac ističu kako nema razloga za zabrinutost jer da je riječ  o odlagalištu neopasnog otpada.

"Riječ je o požaru na površini odlagališta.Prema onome  što su nam pokazale videokamere došlo je do samozapaljenja smeća, a te detonacije koje su se čule su očekivane jer ljudi u smeće bacaju svašta pa i boce od dezodoransa koje su pod pritiskom pa pucaju kad ih zahvati vatra. Požar gasimo i vodom i kamenom masom da spriječimo dotok kisika i nada se da za sat dva neće biti ni vatre ni dima", kazali su nam u Bikarcu.

Prije godinu dana potpisan je Ugovor za projektiranje i izvođenje radova izgradnje MBO postrojenja i pratećih objekata na Centru za gospodarenje otpadom Bikarac sufinancira Europska unija iz Kohezijskog fonda, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Ministarstvo zaštite okoliša i energetike i Grad Šibenik, a vrijedan je 196 milijuna kuna. Projekt je  započeo još 2006. godine. U sklopu prve faze projekta sanirano je i zatvoreno postojeće odlagalište te izgrađeno novo sanitarno odlagalište, a li to očito nije  uklonilo mogućnost izbijanja požara. U sklopu druge faze uz izgradnju MBO postrojenja već su izgrađene dvije pretovarne stanice te nabavljena specijalna oprema i vozila.

Iz kategorije: Vijesti