Datum objave: 03. Srpanj 2020

NASTAVLJENO SUĐENJE ZA POŽAR U DUBRAVI / Zatraženo novo vještačenje posljedica požara, optužena Marija Junaković brani se sa slobode

Diana Ferić
Diana Ferić

Novo vještačenje kojim će se utvrditi kolika je zapravo visina štete na opožarenom području u vlasništvu Hrvatskih šuma i dva privatna maslinika izgorjelih u lanjskom požaru u Dubravi provest će se u sklopu sudskog postupka koji se protiv Marije Junaković vodi na Općinskom sudu u Šibeniku, odlučilo je danas sudsko vijeće na čelu sa sutkinjom Dijanom Jakoliš, prenosimo s portala ŠibenikIN. Optuženica je, kako što je poznato, nakon šest mjeseci pritvora, krajem siječnja puštena da se brani sa slobode.

Obrana optužene, odvjetnici Ankica Giljanović i Zoran Mataić, naime dovode u pitanje iznos od 14,7 milijuna kuna na koliko su Hrvatske šume procijenile štetu nastalu na opožarenom području u njihovom vlasništvu, a sudsko vijeće odlučilo je danas da taj iznos neće prihvatiti bez podrobnijih informacija. Osim što će se novim vještačenjem utvrditi točan iznos štete na zemljištu u vlasništvu Hrvatskih šuma, utvrdit će se šteta nastala na dva maslinika u privatnom vlasništvu. 

Odluku je vijeće donijelo nakon današnjeg svjedočenja Darije Kekelić, upraviteljice Šumarije Šibenik. 

Kekelić je posvjedočila da su djelatnici Šumarije Šibenik, nakon što su izašli na teren kada je požar ugašen, utvrdili da je ukupna opožarena površina 782 hektara, od čega je 410 hektara u vlasništvu Hrvatskih šuma te su na temelju šumskog odštetnog cjenika izvršili obračun naknade za šumsku štetu. 

- Dobili smo cifru od 14,7 milijuna kuna, a trenutno smo u fazi sanacije opožarene površine – kazala je Kekekić pred sudskim vijećem. 

Na pitanje odvjetnika odnosi li se izračun na cijelu opožarenu površinu ili samo dio s kojim gospodare Hrvatske šume, Kekelić je kazala kako se iznos odnosi samo na površinu u vlasništvu Hrvatskih šuma. 

Obrana je potom tražila odgovore na pitanja koje su kulture točno izgorjele na prostoru od Južnih Škugora do ceste Dubrava-Perković, koliku su točno površinu zauzimala stabla alepskog bora, a koliko neobraslo zemljište, mogu li snimke koje posjeduju Hrvatske šume pokazali koliko je alepski bor gust, velik ili star… 

Nakon što je obrana inzistirala na navedenim detaljima, a Kekelić odgovarala kako svi ti podaci postoje, ali ih može dostaviti tek kada ih obradi budući da kod sebe nema svu potrebnu dokumentaciju, u sudnici je na trenutak zaiskrilo i došlo do povišenih tonova između svjedokinje i odvjetnice Giljanović. Sutkinja Jakoliš potom je zaprijetila da će prekinuti raspravu ako nastave s povišenim tonovima te je suđenje ponovno nastavljeno u primjerenijem tonu. 

Na pitanje odvjetnika Mataića kako točno Hrvatske šume računaju štetu drvne mase i da li je u izračun uključen PDV, upraviteljica Šumarije Šibenik kazala je kako PDV ne ulazi u taj iznos. 

- Postoji cjenik glavnih šumskih proizvoda na temelju koje smo obračunali štetu. U ovom slučaju koristili smo kategoriju ogrjevnog drva – kazala je Kekelić.

Nakon saslušanja svjedokinje odvjetnik Mataić kazao je da i dalje ustraje na provođenju novog odgovarajućeg vještačenja.

- Spis Hrvatskih šuma je neupotrebljiv. Svjedok se ne može izjasniti što je prava šteta, a u prilogu uopće nema vlasničkih listova i visina šteta na privatnom vlasništvu uopće nije utvrđena. Nezamislivo je da se presudi na temelju takve izjave Hrvatskih šuma. Osim toga i dalje imamo dilemu je li riječ o jednom ili o dva požara pa bi stoga trebalo razdvojiti vještačenja ako su u pitanju dvije opožarene površine – kazao je. 

Osim prijedloga za novo vještačenje kako bi se utvrdila točna šteta, obrana je na današnjem ročištu zatražila i vještačenje uzroka požara, ponovno psihijatrijsko vještačenje budući da je Općinski sud u Šibeniku je 29. ožujka 2018. godine donio presudu kojom je utvrdio da je Junaković u neubrojivom stanju potpalila sedam požara, dok je suđenju za podmetanje požara u Dubravi zaključeno da joj je 'samo' smanjena ubrojivost. 

Odvjetnici Marije Junaković zatražili su i prometno-tehničko vještačenje kojem bi se utvrdilo gdje je točno optužena bila u trenutku kada je Centru 112 dojavljen požar, a budući da su snimke pokazale da je na naplatne kućice Hrvatskih cesta, na kojima je Junaković radila, na dan požara došla u 13.38 sati, a za požar je Centru 112 dojavljeno 59 sekundi prije toga. 

Zatražili su i da se utvrdi koliko je točno kutija kocaka za potpalu prodano u Kuflandu na dan kada ih je u toj trgovini kupila optužena Marija Junaković i kome su one prodane. 

Sudsko vijeće danas je samo odlučivalo o prijedlogu o ponovnom vještačenju štete na opožarenom području, dok će ostale prijedloge naknadno obraditi i o njima odlučiti. 

Junaković je, podsjetimo, 30. siječnja ove godine puštena iz istražnog zatvora gdje je prethodno provela šest mjeseci.  Sudsko vijeće na čelu sa sutkinjom Dijanom Jakoliš odredilo joj je mjere opreza uz obavezu javljanja jednom tjedno u policijsku postaju.

Iz kategorije: Vijesti