Datum objave: 03. Srpanj 2020

ZERO WASTE / Šibenik na rivi dobio tri pametna kontejnera za otpad oslikana dječjim crtežima svijeta bez otpada

Diana Ferić
Diana Ferić

Na šibenskim ulicama postavljena su tri pametna Big Belly kontejnera za otpad uljepšana pobjedničkim radovima polaznika osnovnih škola na kreativnom natječaju udruge Mladi u Europskoj uniji.

Osnovnoškolci Lea Knežević, Roko Bačelić-Medić i Kate Zorzetti na najkreativniji su način nactali svoju viziju svijeta bez otpada te su danas, uz dogradonačelnika Šibenika Paška Rakića i predstavnicu Zelenog grada Šibenik Ivanu Spahiju, sudjelovali na postavljanju Big Belly kontejnera na šibenskoj rivi.

„Volim promatrati Šibenik dok šećem plažom i upravo tada zamišljam i svoj grad i cijeli svijet kako bi izgledao bez otpada. Za izradu crteža trebala su mi tri dana, a odabrala sam tempere jer s njima najviše volim raditi“, rekla je učenica Osnovne škole Brodarica Kate Zorzetti.

Njen crtež, kao i onaj učenika Osnovne škole Faust Vrančić Roka Bačelića-Medića, izabrani su kao najbolji među brojnim pristiglim radovima, od strane žirija koji su činili predstavnici sudionika na projektu: Francesco Lombardi (udruga mladih Mladi u EU), Nastia Alfier (Društvo arhitekata Šibenik), Ivana Spahija (Zeleni grad Šibenik d.o.o.) i Vera Jergović Bolanča (JU Tvrđave kulture Šibenik).

„Prijavio sam se na natječaj jer se i inače volim uključivati u razne kreativne natječaje i uživam izrađivati crteže s raznim motivima. Za ovaj natječaj nacrtao sam više crteža dok nisam došao do finalnog – nasmješene zemaljske kugle!“, rekao je Roko Bačelić-Medić.

Treći najbolji rad, učenice Osnovne škole Brodarica Lee Knežević, odabrali su njeni sugrađani putem drušvenih mreža.

„Na početku nisam imala ideju i samo sam krenula crtati. Ideja za crtež mi je došla iznenadno, a moram priznati da mi je jednako iznenađenje bilo i to što je moj rad na kraju odabran kao jedan od najboljih“, uz smijeh je zaključila Lea.

Postavljanje inovativnih kontejnera za otpad s prešom, dio je aktivnosti projekta Šibenik Zero Waste City, u okviru kojeg će se u sljedeće dvije godine kroz eko radionice i brojna druga događanja osnažiti svijest građana i posjetitelja Šibenika o važnosti zaštite okoliša, a grad opremiti infrastrukturom za odgovornije gospodarenje otpadom.

„Zeleni grad Šibenik kontinuirano radi, kako na pronalaženju rješenja, tako i suradnji s ciljem održavanju čistoće u Gradu Šibeniku. Bez puno razmišljanja prihvatili smo sudjelovanje u Šibenik Zero Waste City projektu kroz kojeg smo između ostalog nabavili tri BigBelly spremnika koji će zamijeniti košarice na rivi. Dodatno smo uključili i osnovnoškolce u osmišljavanje izgleda spremnika kako bi i oni postali dio ovog zelenog projekta i učinili i same spremnike vizualno ljepšima“, rekla je Ivana Spahija ispred Zelenog Grada Šibenik.  

Osim tri Big Belly kontejnera, u suradnji s gradskim komunalnim poduzećem Zeleni Grad Šibenik, na šibenskim tvrđavama bit će postavljeno i 15 kanti za odvajanje otpada te 20 kontejnera za odvajanje otpada na šibenskim plažama.

„Grad Šibenik pozdravlja sve aktivnosti čija je svrha edukcija građana o važnosti recikliranja i zaštite okoliša. Od malih nogu djecu treba učiti na koji način pravilno razdvajati otpad te je da iznimno važno voditi brigu o okolišu. Vjerujem kako će ovi šareni i pametni spremnici koje su oslikala naša djeca privlačiti pozornost građana te da će se u sklopu hvalevrijednog projekta Šibenik Zero Waste City naš grad obogatiti dodatnom infrastrukturom za odgovorno gospodarenje otpadom“, zaključio je dogradonačelnik Grada Šibenika Paško Rakić.

Nositelj projekta Šibenik Zero Waste City je udruga Mladi u Europskoj uniji koja ga provodi u suradnji s Gradom Šibenikom, javnom ustanovom Tvrđava kulture Šibenik i komunalnim poduzećem Zeleni grad Šibenik. Projekt se u cijelosti financira sredstvima koje je donirala The Coca-Cola Foundation, zaklada usmjerena unaprjeđenju zajednica u kojima posluje tvrtka Coca-Cola.

Iz kategorije: Vijesti