Datum objave: 10. Srpanj 2020

JEDNIM UDARCEM DVIJE MUHE / Industrijsko - obrtnička škola u Šibeniku postala regionalni Centar izvrsnosti u koji će biti pretvoren i devastrirani "Zatrpane"

Diana Ferić
Diana Ferić
 Industrijsko - obrtnička škola u Šibeniku postala je regionalni Centar izvrsnosti za strukovna zanimanja za područje Šibensko - kninske. Splitsko - dalmatinske i Dubrovačko neretvanske županije i u njega će za infrastrukturu, opremu i  razvoj ljudski potencijala biti uloženo čak 60 milijuna kuna,  polovica  iz Europskog socijalnog fonda (ESF), Operativni program „Učinkoviti ljudski potencijali” 2014.-2020, a polovica iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Zahvaljujući tom  projektu zapušteni dio Šibenika popularno nazvana "zatrpane" konačno će dobiti svoj smisao -  bit će pretvoren u dio tog centra u kojem će se obrazovati mladi iz cijele Dalmacije za strukovna zanimanja. Cilj je stvoriti najbolje moguće uvjete za obrazovanje mladih za strukovna zanimanja i to uglavnom strojarskih usmjerenja i  pripremiti ih za svijet rada i potrebe tržišta.
 
 Prostor koju su  Šibenčani popularno nazvali "Zatrpane" stoji devastiran i neiskorišten već više od jednog desetljeća, a sada će postati dio tog regionalnog centra  i konačno dobiti svoj smisao. Vlasnik tog prostora su Hrvatske željeznice koje su praviokorištenja dale Gradu Šibeniku, a on Industrijsko - obrtničkoj školi  za  potrebe ovog projekta. 
 
 
 
Ovog tjedna ravnatelj te škole Zoran Živković potpisao je u Ministarstvu obrazovanja  prvi ugovor koji se odnosi na Europski socijalni fonda, a drugi je pripremljen i potpis će na njega biti uskoro stavljen nakon čega kreće složena i zahtjevna provedba tog projekta. No u Industrijskoj školi ne sumnjaju  da će, uz potporu Županije i njezinih institucija te partnera u projektu, uspješno provesti tu zadaću.
" Ministarstvo obrazovanja je provodilo ankete među školama i bodovalo ono što je bilo bitno. Mi smo bili ocijenjeni  vrlo visoko  i zato smo i postali Centar izvrsnosti. Imamo sve potrebne reference i  nastavnički kadar koji  je to spreman iznijeti", ističe ravnatelj Živković.

 Već odavno se govori o tome da djeca bježe od strukovnih zanimanja, ali Živković tvrdi da se posljednjih godina trend polako mijenja.

 "To više nije tako. Mi vrlo brzo popunimo sve smjerove koje upisujemo, a javljaju nam se i učenici s visokim prosjekom. Tako se ove godine u smjer vodoinstalater upisao dečko s prosjekom 4,2 s kojim se mogao bilo gdje upisati. Mladi sve više shvaćaju da upisom u strukovna zanimanja dobivaju mogućnost i suvremenog obrazovanja za tržište rada i da ih nakon što završe srednju školu čeka posao", objašnjava Živković. 
 
Regionalni centar izvrsnosti za strukovna zanimanja predviđen je automehaničare,autolimare, brodomehaničare, plinoinstalatera i tehničke crtače. Imaju  u planu upisati i novo zanimanje koje je biti četverogodišnje i to za tehničara strojarskih instalacija. Projektom je predviđen i poseban dio koji predviđa prekvalifikaciju radnika za ta zanimanja. U Šibenik  će tako u sustavu svog obrazovanja dolaziti učenici iz cijele Dalmacije kako bi stjecali nova znanja i nove vještine u svojim zanimanjima, radeći praktično na najsuvremenijoj opremi. 
 "Smisao svega ovoga je osposobljavanje i edukacija mladih za poslove koje treba naše gospodarstvo i zbog toga smo se i s njima povezali. Industrijsko-obrtničkoj školi Šibenik u ovom su projektu partneri  Tehnička škola Šibenik, Srednja škola Metković, Šibensko-kninska županija, Obrtnička komora Šibensko-kninske županije, Fakultet strojarstva i brodogradnje u Zagrebu, Fakultet elektrotehnike i računalstva u Zagrebu, ali i tvrtke  Ivanal d.o.o. Šibenik, ZM-Vikom d.o.o. Šibenik, Auto Centar Šibenik, d.o.o., KLIMA ELEKTRO ŠUPE Šibenik, Capax d.o.o. Šibenik, ELEKTROLUX TS d.o.o. Šibenik, Gambi d.o.o Šibenik te Impol-TLM d.o.o. Šibenik", ističe Mirjana Škugor. dipl.ing.strojarstva koordinatorica projekta Industrijsko-obrtničke škola Šibenik.
U Centar će na obrazovanje i edukaciju dolaziti učenici strojarskih usmjerenja iz cijele Dalmacije i tu će boraviti više dana.
 
Potpis ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava kruna je uspješnog procesa pripreme projekta koji službeno traje od 2018. godine, kada je na inicijativu Šibensko-kninske županije Industrijsko-obrtnička škola Šibenik kandidirana te imenovana Regionalnim centrom kompetentnosti za podsektor strojarstva. Sredstva će, uz ostalo, biti iskorištena za nabavu moderne opreme, modernizaciju i provedbu strukovnih programa prema potrebama tržišta rada za učenike i odrasle polaznike, za stručno usavršavanje nastavnika i mentora kod poslodavaca, primjenu koncepta učenja temeljenog na radu s ciljem unapređenja strukovnog obrazovanja i poboljšanja uvjeta rada, a ona iz Europskog regionalnog fonda  za uređenje prostora infrastrukturu i opremu.  Uskoro ih očekuje  potpisivanje ugovora za još jedan veliki projekt pod nazivom „Regionalni centar kompetentnosti ARS MECHANICA” vrijednosti 29.989.831,99 HRK u sklopu poziva „Uspostava infrastrukture regionalnih centara kompetentnosti u strukovnom obrazovanju kao podrška procesu reforme strukovnog obrazovanja i osposobljavanja” iz Europskog fonda za regionalni razvoj, Operativni program „Konkurentnost i kohezija”.
Iz kategorije: Vijesti