Datum objave: 13. Srpanj 2020

IMA NOVOOBOLJELIH, ALI NEMA NOVIH ŽARIŠTA / Dana su Hrvatskoj 53 pozitivna na koronavirus, u Županiji bez novooboljelih

Diana Ferić
Diana Ferić

Niti danas nema novooboljelih od bolesti COVID 19 u Šibensko - kninskoj županiji,a u ostalim dijelovima Hrvatske ih je 53, ukupno 3775 pozitivnih. Prosječna dob je 47,4 godine. Postotak pozitivnih je 4,01 posto, izvijestio je danas ministar Vili Beroš.

Danas je 140. dan od pojave koronavirusa u Hrvatskoj i u protekla 24 sata imamo 53 pozitivne novodijagnosticirane osobe, što daje ukupan broj od 3775 pozitivnih osoba od početka epidemije, rekao je ministar zdravstva Vili Beroš na konferenciji za medije, kako javlja Index.hr.

Ukupno je do sada testirano 94.175 uzoraka.

Ministar zdravstva je izvijestio da je zbog tehničkih poteškoća u Istarskoj županiji došlo do poteškoća u upisu novooboljelih bolesnika. Danas je jasno da je taj broj nula, no za jučerašnji dan Beroš je zatražio pismeno izvješće.

"Potpuno je jasno i vidljivo da nastavljamo naš suživot s virusom, on je nadalje među nama i moramo biti oprezni", poručio je Beroš.

 Do sada je od početka epidemije u Hrvatskoj umrlo 119 osoba.

"Nemamo značajnih novih žarišta. Imamo nekoliko vjenčanja u raznim krajevima, i nekoliko proslava. Imamo jedno novo žarište u domu za starije u Umagu. Jučer je uzeto 90 briseva, i svi su negativni, što je dobra vijest. U još jednoj ustanovi je zbog temperature bio uzet velik broj briseva u SMŽ i svi su negativni", rekao je Capak.

O maskama

"Mi smo suočeni na globalnoj razini s jednom novom dinamikom širenja korone. Raduje činjenica da kao što smo i rekli, da ćemo primjenjivati lokalne mjere, međutim postoje mjere koje će se primjenjivati na razini cijele države, to je nošenje maski. U ugostiteljskim objektima, trgovinama, javnom prijevozu. Rukovodimo se po onome na što nam ukazuju brojne analize, to je da je jesen razdoblje u kojemu bismo se mogli suočiti s većim izazovima, pa ovo razdoblje moramo iskoristiti da steknemo navike koje će nam biti neophodne kada će nam doći jesen. Zato smo odlučili da ponovno idemo i s press konferencijama jer služe i educiranju javnosti, a pitanje nošenja maski je sastavni dio te edukacije. Objasnit ćemo korisnost tih maski, pogotovo kroz jesen. Naš glavni pristup je obavještavati javnost.

Imat ćemo i sankcije ako se pokaže da neka mjera nije prihvaćena. Nadamo se da neće doći do toga. Veliki centri imaju zaštitare gdje nije problem ne pustiti osobu bez maske, u malim trgovinama ne smije se poslužiti nekoga bez maske. Nema toliko policije ni inspekcija da mogu baš sve kontrolirati... Apeliramo na sve da zovu 112 ili policiju ako treba intervenirati.

Svima nam je cilj prihvatiti novo normalno i treba postati praksa nositi masku. Pokazalo se da su učinkovite.

Mogu reći da vodimo brigu i o tome da nam turistička sezona bude maksimalno dobra i sigurna. U zadnja 24 sata možemo reći da što se tiče stranih turista, u Hrvatsku je ušlo više od 7500 njemačkih, 7100 slovenskih, 3800 čeških, više od 3400 austrijskih državljana... Krenuo je i zračni promet", rekao je Božinović.

Markotić o maskama

"Otprilike svaka tri sata treba mijenjati maske, ali ovisno o temperaturi, za platnene isto imati dvije-tri dnevno, ovisno o tome je li čovjek ispod toga kašlje ili kiše."

O djeci i maskama

"Mi smo u našu uputu u maskama stavili i ta izuzeća. Jasno piše da djeca do 2 godine ne trebaju nositi masku i ona koja imaju smetnje", rekao je Capak.

Antitijela se ne zadržavaju dugo. Znači li to da ni cjepivo neće imati svrhu?

"Treba više istraživanja da bi se vidjelo. Osim antitijela je bitna i stanična imunost. Treba vidjeti kako ona reagira, sva ozbiljnija klinička istraživanja uključuju i te metode."

Iz kategorije: Vijesti