Datum objave: 15. Srpanj 2020

SEZONA / Krapljani strahuju da će strojevi za iskop kanalizacije na njihovom otoku pokopati ionako tešku i oskudnu turističku sezonu. MO i gradska uprava kažu: Bit će sve u redu.

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Otok Krapanj i ovoga je ljeta oaza mira i ugodnog odmora. Turista, kao ni u drugim turističkim mjestima nema ni približno onoliko koliko ih je inače u srcu turističke sezone, ali Krapljani svjesni okolnosti u kojima se živi, nisu nezadovoljni. Zbog turista koji su ipak došli, vlasnika kuća iz kontinentalnih dijelova Hrvatske koji borave na otoku, njihovih prijatelja i Krapljana iz dijaspore koji se nisu odrekli ljeta na rodnom otoku, Krapanj ipak diše ljetnim turističkim ugođajem. Ugostitelji i vlasnici apartmana procjenjuju da bi Krapanj mogao ostvariti oko 30 posto prošlogodišnjeg turističkog prometa što bi mnogima bilo dostatno da prežive do boljih vremena.


Zbog svega Kraljani su dvojni oko opravdanosti odluke svog Mjesnog odbora da dozvoli početak radova na izgradnji kanalizacije na njihovom otoku. Nitko nije protiv izgradnje kanalizacije. Naprotiv, Krapljani su oduševljeni tim projektom, ali smatraju da ipak nije trebalo dozvoliti radove u srcu turističke sezone. Strahuju da bi strojevi koji će raditi na iskopu kanala na potezu od samostana do igrališta u unutrašnjosti otoka, stvarati buku koja će potjerati turiste koji borave na otoku te biti loša reklama za nastavak ove teške i oskudne turističke sezone koja ipak donosi neke prihode i jamči kontinuitet krapanjskog turizma. 

Turistička zajednica Brodarica - Krapanj ne slaže se s odlukom Mjesnog odbora Krapnja. Svoj stav da u turističkoj sezoni pa makar i ovako oskudnoj ne treba dozvoliti bilo kakve radove, TZ je iznijela i na sastanku na kojem se raspravljalo o tomu, ali on nije bio uvažen.

Dalibor Garma, predsjednik MO Krapanj ističe kako jamči da radovi koji će ovih dana početi neće smetati turistima: -Morali smo krenuti već sada jer želimo da sve bude završeno do ljeta iduće godine. To su sada tek pripremni radovi koji će se obavljati u sporednim ulicama u kojima nema apartmana i s malim strojem koji neće stvarati veliku buku. Ako se pokaže suprotno i ako bude pritužbi gostiju ja ću biti prvi koji će tražiti zaustavljanje radova, izjavio nam je.

Odgovor uprave Grada Šibenika:
Vodovod i odvodnja d.o.o. i izvođač radova na projektu Aglomeracija Šibenik su, uz odobrenje Mjesnog odbora Krapanj, odlučili nastaviti radove na otoku Krapnju. Posrijedi je vitalan infrastrukturni projekt, posebno za otok Krapanj koji će time postati jedan od prvih naših otoka s razvijenom kanalizacijskom mrežom. Dovođenje kanalizacijske mreže na otok je izuzetno složen projekt, a zadani rokovi vrlo tijesni. Izvođač je zadnjih mjesec dana u gotovo svakodnevnom kontaktu s Mjesnim odborom. Više puta su zajedno bili na terenu i tražili način na koji se radovi mogu započeti uz minimalan utjecaj na život otoka. Dogovoreno je da tijekom ljeta neće biti većih zahvata uz samu obalu, već će se radovi odvijati u unutrašnjosti, uz korištenje lakše mehanizacije. Radovi na obali započet će u rujnu, kako je i planirano. U petak je održan zbor građana na kojem je stanovnicima predstavljen prijedlog radova i na kojem nije bilo većih primjedbi. Nakon skupa je glasovima svih sedam članova mjesnog odbora, dakle jednoglasno, donijeta odluku o prihvaćanju plana radova. Skup je uredno i na vrijeme najavljen i svi koji su htjeli, imali su priliku doći i izreći svoj stav.
Prema podacima na otoku se trenutno odmara oko 60 gostiju. Svjesni smo da je ovo specifična godina i da je nervoza među turističkim djelatnicima velika te ne možemo jamčiti da jedan ili dva gosta neće negodovati zbog radova, ali možemo jamčiti da će tisuće gostiju idućih godina uživati u puno višim standardima higijene i čišćem moru. Možemo jamčiti da će otok Krapanj biti prvi otok u šibenskom arhipelagu koji će imati sustav za odvodnju i pročišćavanje fekalnih i otpadnih voda. Možemo jamčiti da će nestati crne jame i ilegalni ispusti u more, kao jedan od ključnih prijetnji za zdravlje stanovnika i daljnji razvoj turizma na otoku.

Iz kategorije: Vijesti

logo footer 1
Trg Andrije Hebranga 11a, 22 000 Šibenik

logo footer 2
logo footer 3