Datum objave: 17. Srpanj 2020

OGLEDNI PRIMJER / Tvrđava svetog Mihovila postala oglednim primjerom uvođenja novih sadržaja na povijesnim utvrdama

Diana Ferić
Diana Ferić

Zahvaljujući još jednom EU projektu, ovog puta  FORTITUDE – Historic Fortresses Intensifying Cross-Border Tourism Development, tvrđava svetog Mihovila dobit će nove sadržaje i bit će ogledni primjer razvoja novih sadržaja na povijesnih utvrdama.   

Taj ej projekt predstavljen  na prvoj konferenciji u Šibeniku,  u organizaciji  Javne ustanove  Tvrđava kulture Šibenik koja je  nositelj projekta, a predstavnici četiri partnerska grada iz Crne Gore (Herceg Novi i Bar), Bosne i Hercegovine (Banja Luka) i Hrvatske (Karlovac) zbog epidemioloških mjera su prisustvovali putem video poziva. Okupljene su pozdravili dogradonačelnik Grada Šibenika Danijel Mileta, ravnateljica Tvrđave kulture Gorana Barišić Bačelić i Đurđa Vrljević Šarić, voditeljica projekta FORTITUDE.

Projekt FORTITUDE - Historic Fortresses Intensyfing Cross-Border Tourism Development započeo je 1. ožujka 2020. i trajat će do 28. veljače 2022. godine. Nositelj projekta je Javna ustanova Tvrđava kulture Šibenik s partnerima Grad Karlovac, Opština Herceg Novi, Opština Bar i Grad Banja Luka, a ukupna vrijednost iznosi 1 618 438.72 eura, od čega je 85% sufinancirano  iz programa Interreg IPA CBC Croatia - Bosnia and Herzegovina – Montenegro 2014 – 2020. Glavni cilj projekta je ojačati i diversificirati kulturno – turističku ponudu u prekograničnom području kao i razviti što kvalitetnije i održivije upravljanje kulturnim dobrima.

U sklopu projekta Tvrđava sv. Mihovila dobit će niz novih prostornih rješenja i sadržaja u unutrašnjosti: posjetitelji će 2022. moći razgledati stalni postav koji će tematizirati fortifikacijsku baštinu Šibenika kao i multimedijalni interaktivni postav posvećen gradnji pozornice, glazbenoj baštini Šibenika i glazbeno scenskim programima koji su brendirali Tvrđavu sv. Mihovila kao jednu od najprestižnijih pozornica u Hrvatskoj. Uz unutrašnjost tvrđave, preuredit će se i info-ured šibenskih tvrđava u staroj gradskoj jezgri, City Point.

Posebna aktivnost u projektu je organizacija manifestacije pod radnim nazivom „Noć tvrđava“ koja ima za cilj umrežiti tvrđave u prekograničnom području i na taj način promovirati i posjetiteljima približiti značaj tog vrijednog kulturno naslijeđa za razvoj kulturnog-turizma u programskom području. 

U sklopu programa konferencije sudionicima su posebno predstavljeni odnedavno dostupni sadržaji razvijeni u sklopu europskog projekta Fortress ReInvented: 3D mapping projekcije u cisternama tvrđave i audio vodič. Kako je istaknula Barišić Bačelić, projekcije u cisternama su Muzeju grada Šibenika kao vodećem partneru i produkcijskom timu predstavljali izazov s kakvim se nisu susreli, a danas predstavljaju jedinstveni projekt u Hrvatskoj.

Iz kategorije: Vijesti