Datum objave: 20. Srpanj 2020

KRUNOSLAV CAPAK : Ovo je prije tango, nego akrobatski rock'n'roll' u plesu s koronavirusom

Diana Ferić
Diana Ferić

 Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) rekao je jutros za N1 televizijuda je evidentno da je klinička slika sada blaža nego što je bila na proljeće. 'Sada su 123 hospitalizirana pacijenta, što je nešto više od 10 posto oboljelih, a ranije je prosjek bio 25 posto.

Stožer je uvijek do sada odobravao opravdane inicijative lokalnih stožera. 'Tako i ova inicijativa Vukovarsko-srijemske županije po pitanju vjenčanja - danas ćemo na Stožeru u 12 sati o tome razgovarati i već razgovaramo o tome da ograničimo broj okupljenih', najavio je Capak.

Otkrio je da se Stožer vodi strategijom 'The hammer and the dance', a cilj je da se karantenom prvo smanji mobilnost građana, a nakon toga se postepeno opuštaju gospodarske 'Očekivali smo rast broja nakon popuštanja, ali nismo očekivali ovakvu žestinu... Ovo je prije tango, nego akrobatski rock'n'roll', rekao je Capak, odgovarajući na pitanje koji bi to bio ples.

On smatra da Stožer dobro pleše. Najveće probleme predstavljaju noćni klubovi i veća okupljanja, a 'uvijek za to postoje strože mjere'. Po pitanju nošenja maski, čini mu se da su građani dosta disciplinirani i misli da će to sasvim sigurno dati rezultate. Građani, međutim, javljaju da se cijena testova nije snizila sukladno najavama.

'Cijena će biti donesena nakon što se od svih laboratorija donesu cijene ulaznih troškova i reagensa. Radi se o više vrsta testova, cijene će se dogovoriti', kazao je Capak, dodajući kako se nada da će to biti dovršeno do kraja tjedna,

'Danas će broj zaraženih biti dosta niži, zasad je od jučer manje od 20, ali vidjet ćemo još do 12.45 sati kada očitavamo brojke. S obzirom na iskustva, bit će nešto niža nego prethodnih dana', rekao je Capak.

Iz kategorije: Vijesti