Datum objave: 11. Kolovoz 2020

Predstavljen prvi "Leksikon hrvatskih sportaša" u kojem je više od 30 šibenskih sportaša među 700 najznačajnijih sportaša Hrvatske od 1880. do 2019. godine

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Damir Škarpa, sportski novinar, publicist i povjesničar sporta, predstavio je danas u Šibeniku "Leksikon najznačajnijih hrvatskih sportaša", prvi takav nacionalni leksikon u Europi. Promociju je organizirala Zajednica sportova Grada Šibenik, "Leksikon" je predstavio Dario Kulušić, tajnik Zajednice sportova Grada Šibenika, a posebni gost bio je proslavljeni šibenski sportaš Perica Bukić, koji je naglasio da ovakvi projekti zaslužuju podršku i predstavljaju veliku vrijednost za hrvatski sport.

-Veliki sportski uspjesi, veliki sportaši i sportska baština ne smiju pasti u zaborav, a ovakve knjige najbolji najbolji su način da se borimo protiv zaborava i sačuvamo sve one sportske vrijednosti i ličnosti čija su imena i sportski uspjesi postali temeljima hrvatskog nacionalnog identiteta i ponosa, kazao je Perica Bukić.
U "Leksikonu najznačajnijih hrvatskih sportaša" koji obuhvaća čak 140 godina dugu povijest hrvatskog sporta od 1880. do 2019. godine, među 700 najznačajnijih našlo se i više od 30 šibenskih sportaša te još dvadesetak sportaša s područja Šibensko - kninske županije. Kriterij za ulazak u leksikon, objasnio je njegov autor Damir Škarpa, određeni su prema pravilnicima o bodovanju vrhunskih sportaša Međunarodnog olimpijskog komiteta i Hrvatskog olimpijskog odbora.
-Nekim vrhunskim sportašima nedostao je tek poneki bod da uđu u leksikon najznačajnijih no neke nedostatke leksikona proizašle iz niša teškoća pri definiranju statusa hrvatskog sportaša, bit će otklonjene već u drugom proširenom izdanju, kazao je Škarpa  koji je na "Leksikonu najznačajnijih hrvatskih sportaša" radio punih sedam godina.

Šibenik je u "Leksikonu najznačajnijih hrvatskih sportaša" zastupljen iznimno velikim brojem svojih uspješnih sportaša tako da ta značajna edicija još jednom potvrđuje njegov status velikog i značajnog (ne samo) hrvatskog grada sporta i velikih sportaša.

Iz kategorije: Vijesti