Datum objave: 22. Kolovoz 2020

HAVC želi restaurirati "Sedmi kontinent", film čije je ime postalo dijelom povijesti i identiteta Šibenika iako je riječ o velebno propalom projektu

Stanko Ferić
Stanko Ferić

"Sedmi kontinent" prvi igrani film kojeg je 1966. godine režirao Dušan Vukotić, hrvatski animator i redatelj dobitnik "Oskara", najvećeg svjetskog filmskog priznanja, bit će spašen od propadanja i restauriran zahvaljujući velikoj nacionalnoj kampanji Hrvatskog audio vizualnog centra (HAVC-a) "Povratak u kino".
Za Šibenik je ova vijest zanimljiva jer se od propadanja, ali i zaborava, spašava film čije je ime trajno i neizbrisivo obilježilo njegovu noviju povijest i postalo dijelom njegovog identiteta iako je vezana za jedan veliki i vrijedni, ali nikada ostvareni projekt. Riječ je o ideji uređenja i organizacije Sedmog kontinenta, kontinenta djece svijeta na jednom od otoka šibenskog arhipelaga. Taj novi, Sedmi kontinent trebao je postati otok Kakan, a ideja je bila tako dobra da je naišla na nevjerojatan odjek i imala globalnu podršku kakva se ne pamti. U ostvarenje ideje Sedmog kontinenta uključili su se Ujedinjeni narodi, mnoge zemlje svijeta i niz poznatih i slavnih ličnosti. Sedmi kontinent je već imao praktično sve što je bilo potrebno da zaživi, ali od toga nije bilo ništa. Šibenik je 1971. godine definitivno odustao od svoje najveće i najbolje ideje koju je ikada imao pa i prilike da, nogometnim rječnikom rečeno, iz penala bez golmana na golu osvoji svjetsko prvenstvo. Danas Sedmi kontinent živi još samo kao nostalgična uspomena koja s vremenom sve više blijedi.
Kada je o filmu "Sedmi kontinent" riječ, on je u Šibeniku gotovo nepoznat. Gledao ga je zanemarivo mali broj Šibenčana, a njime se nisu bavili ni šibenski filmofili. On je prošao, da tako kažemo, ispod radara zanimanja šibenske javnosti usprkos tomu što je bio inspiracija za pokretanje projekta stvaranja Sedmog kontinenta, kontinenta djece svijeta, jedne od najboljih šibenskih kreativnih ideja ikada.   

Za nadati je se da će nakon što HAVC uspije restaurirati to filmsko remek djelo Dušana Vukotića, koje je trunulo i propadalo u zapećku, ono ipak konačno biti prikazano i na dostojan način predstavljeno upravo u Šibeniku, gradu u kojem je na osobit način ostavilo tako dubok trag.

Mreža neovisnih kina tijekom rujna u sklopu HAVC-ove kampanje prikazivat će će uspješnice iz raznih razdoblja domaće kinematografije. Riječ je o naslovima poput Čudesne šume u režiji Milana Blažekovića (1986.), Kapetan Mikula mali u režiji Obrada Gluščevića (1974.), Šegrt Hlapić redatelja Silvija Petranovića (2013.), Servantes iz Malog mista u režiji Daniela Marušića (1982.), Štefica Cvek u raljama života u režiji Rajka Grlića (1984.), Sretno dijete redatelja Igora Mirkovića (2007.), Sonja i bik redateljice Vlatke Vorkapić (2012.), Gosti iz Galaksije u režiji legendarnog Dušana Vukotića (1981.), Posljednji Srbin u Hrvatskoj u režiji Predraga Ličine (2019.) te kratki igrani film Teleport Zovko istog redatelja (2013.).
Pri osmišljavanju programa, naglašava se u priopćenju HAVC-a, selektorisu se vodili željom da odabrani filmovi raznolikih žanrova donesu publici svih generacija osjećaj odmora od bilo kojeg oblika zabrinutosti i straha te zamora recentne dnevne filozofije. Riječ je o naslovima koji jednako pristaju prikazivanju u klasičnim kino dvoranama, drive–in konceptima, u dobro prozračenim dvoranama neovisnih kina, baš kao i kinima na vrhu pokretnih stepenica u trgovačkim centrima.

Kampanja "Povratak u kino" ima dobrotvorni karaktera jer je prihod od ulaznica namijenjen restauraciji filma Sedmi kontinent, a njen cilj je skretanje pozornosti javnosti  na zabrinjavajuće stanje filmskih kopija temeljnih djela hrvatske kinematografije te o važnosti inicijativa spašavanja antologijskih djela hrvatske kulture.

Video

Iz kategorije: Vijesti