Datum objave: 24. Kolovoz 2020

MANIFESTACIJA LIGHT IS LIFE I OVE GDOINE U ŠIBENIKU / Posvećena je Nikoli Tesli, a događanja će biti na više lokacija u Gradu

Diana Ferić
Diana Ferić

Povodom obilježavanja 28. kolovoza 1895.godine, dana kada je Šibenik među prvim gradovima na svijetu dobio javnu rasvjetu na izmjeničnu struju, održana je danas konferencija za medije na kojoj su program manifestacije „Light is life“ predstavili zamjenik gradonačelnika Paško Rakić, direktor Turističke zajednice Dino Karađole te autor projekta Zoran Lučić Luca.  

 „S obzirom na dosadašnja iskustva vjerujemo kako će i ove godine manifestacija „Light is life“ pobuditi interes brojnih Šibenčana i naših gostiju. Autor projekta,  Zoran Lučić Luca ni ovog puta nije mirovao te je, uz pomoć Grada i TZ-a, pripremio zaista zanimljiv program koji je posvetio Nikoli Tesli. Program je raspršen na nekoliko lokacija u staroj gradskoj jezgri pa možemo reći da smo zadovoljili i epidemiološke uvjete, međutim nije na odmet još jednom pozvati sve naše sugrađane na odgovornost i pridržavanje svih mjera“, izjavio je zamjenik gradonačelnika Paško Rakić. 

Direktor Turističke zajednice grada Šibenika Dino Karađole istaknuo je kako je posrijedi peta po redu manifestacija koja se odvija u nešto drugačijim uvjetima i sa skromnijim budžetom.

Program ovogodišnje manifestacije koja će potrajati do nedjelje, 30. kolovoza, nosi naziv „Nikola Tesla drugi put u Šibeniku“.

Manifestacija počinje u petak, 28.kolovoza u 20 sati i 20 minuta na Obali dr. Franje Tuđmana, s koncertom na plutajućoj bini uz svjetlosni performans jedrilica i spektakularan vatromet. Na koncertu će nastupiti sopranistica Nera Gojanović te mezzosopranistica Tea Slavica uz klavirsku pratnju prof. Gordane Pavić. Nakon završetka svečanog obilježavanja na nekoliko lokacija u staroj gradskoj jezgri upalit će se instalacije kojih ove godine ima 11. Na travnjaku ispred Muzeja grada Šibenika bit će postavljen svjetleći spomenik sa Jacbovim ljestvama „Nikola Tesla – World genius“ te tehnički sklop koji inducira energiju i baca munju do 1,5 m „Nikola Tesla – munjovod“. Na Poljani će biti postavljana instalacija sa svjetlosnim instalacijama pod nazivom „Uspon, pad i uspon čovječanstva“, a koja će simbolizirati promjenjivost čovječanstva kroz povijest. Na 16 stupova javne rasvjete uzduž šibenske rive bit će postavljeni abašini – sjenila za stolne lampe koji će i ove godine biti posebno osvjetljeni.

„Jedna od instalacija nazvana je Nikola Tesla – Planet Zemlja, a koja simbolizira važnost svih Teslinih izuma bez kojih bi svijet danas izgledao sasvim drugačije.“, kazao je Zoran Lučić Luca.

Ove godine građani imaju i zanimljivu pogodnost skeniranja QR koda koji se nalazi na plakatima, a pomoću kojega mogu dobiti kompletan plan i program manifestacije.

Iz kategorije: Vijesti