Datum objave: 07. Rujan 2020

POČELA ŠKOLSKA GODINA / U većini škola nastava je kombinirana, samo "Faust Vrančić" nema on line

Diana Ferić
Diana Ferić

U školske klube danas je sjelo 3302 učenika osnovnih škola kojima je osnivač Grad Šibenik .U prvi razred devet osnovnih škola kojima je osnivač grad Šibenik upisan je 391 učenik, 23 manje nego lani.

„Svim učenicima, učiteljima, nastavnicima i prosvjetnim djelatnicima želim sretan i uspješan početak nove školske godine. Ovi dani posebno su izazovni za učenike prvih razreda i njihove roditelje stoga im želim mnogo sreće, da s lakoćom savladavaju svoje obveze, upijaju nova znanja i stvaraju nova prijateljstva. Pred nama je izazovno razdoblje obilježeno epidemijom koronavirusa, no vjerujem kako su škole spremne za sve situacije, a Grad Šibenik stoji im na raspolaganju oko pomoći u prilagodbi za rad u novim uvjetima.“, kazao je ovom prilikom gradonačelnik Željko Burić.

Nastava se održava sukladno Uputama za sprječavanje i suzbijanje epidemije Covid 19 vezano za rad predškolskih ustanova, osnovnih i srednjih škola u školskoj godini 2020./2021., kao i Modela i preporuka za rad u uvjetima povezanim s Covid 19 koje je donijelo Ministarstvo znanosti i obrazovanja. Sve osnovne škole tijekom nove školske godine primjenjivat će sljedeće modele nastave: A- neposredna nastava u školi, B- mješoviti oblik nastave i C- nastava na daljinu (na početku za učenike sa zdravstvenim poteškoćama koji nastavu mogu pratiti samo na daljinu).

OŠ Tina Ujevića – model A i kombinacija s B (model B za izborne predmete)

OŠ Meterize – model A i kombinacija s modelom B

OŠ Jurja Šižgorića – model A i kombinacija s modelom B (moguće i model C)

OŠ Vidici – modeli A i  B

OŠ Jurja Dalmatinca – model A i eventualno model B

OŠ Vrpolje – model A i kombinacija s modelom B

OŠ Fausta Vrančića – model A

OŠ Petra Krešimira IV – modeli A i B (moguće i model C)

OŠ Brodarica – modeli A+B+C

Sve škole osim dvije, OŠ Jurja Šižgorića i OŠ Meterize, radit će u dvije smjene. U nižim razredima poštivat će se obavezni razmak među učenicima, dok će kod viših razreda, gdje to nije moguće s obzirom na broj učenika po razredu, učenici nositi zaštitne maske.

U skladu s izazovima koji prate početak ove školske godine, Grad Šibenik se aktivno uključio u organizaciju rada i pružanje dodatne pomoći školama i učenicima. Učenicima viših razreda osnovnih škola nabavljene su zaštitne maske. Ukupno 8.000 platnenih, perivih maski, odnosno po četiri maske za svakog učenika. Također, predviđena su dodatna  financijska sredstva za higijenu, čišćenje i dezinfekciju školskih objekata. Osigurana su sredstva za dodatne autobuse u prijevozu učenika u skladu s Preporukama za rad u djelatnosti prijevoza putnika autobusima tijekom epidemije koronavirusa po iskazanim potrebama pojedinih škola.

Uz aktivnosti specifične za ovogodišnju epidemiološku situaciju, Grad Šibenik i ove školske godine nastavlja s projektima kojima omogućava lakše školovanje svima kojima je to potrebno. Osigurana su sredstva za 35 pomoćnika u nastavi te produženi boravak u četiri razredna odjeljenja u tri šibenske škole. Svim korisnicima prava na dječji doplatak Grad Šibenik omogućio je sufinanciranje radnih bilježnica i drugog obrazovnog materijala. Djeci u riziku od siromaštva osigurana je besplatna školska prehrana, a svi šibenski osnovci kroz projekt „Školska shema“ dobit će jedan voćni i mliječni obrok tjedno. Učenici prvih razreda i tijekom ove školske godine dobit će teglicu domaćeg meda u sklopu projekta „Školski medni dan“.

Iz kategorije: Vijesti