Datum objave: 16. Rujan 2020

KORONA / Epidemiološka inicijativa iz Indonezije – tko se ne pridržava mjera i ne nosi masku za kaznu kopa grobove za preminule od COVID-19

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Cijeli se svijet muči s obuzdavanjem „nestašnog” koronavirusa i pokušava pronaći načine da zaustavi njegovo širenje dok se ne pronađe učinkovito cjelipov. Dok se znanstveniči muče s virusom koji mutira i mijenja ćud brže nego što su oni u stanju nešto smisliti, lome se koplja u globalnoj javnosti oko palijativnih mjera, posebice oko nošenja maski preko usta i nosa. Oko maski ništa nije sasvim jasno, ali je za sada sigurno da njihovo nošenje nije nekorisno tj. Da ipak pomaže ako ne u onemogućavanju, a onda barem u usporavanjui smanjivanju prenošenja virusa među ljudima.
Koplja se oko maski lome i u Hrvatskoj, a čini se da jedino Indonezija nema oko toga dvojbi. Tamo je nošenje maski obvezno, a uvedene su i „zanimljive” kazne za one koji ih ne nose. U toj zemlji osobe koje odbijaju nositi maske ili ih zaboravljaju staviti na lice kažnjavaju – kopanjem grobova za umrle od COVID-a – 19. Je li taj model primjenjiv i drugdje za sada se ne zna, a koliko se zna u Europi pa ni Hrvatskoj o takvom načinu kažnjavanja se ni ne razmišlja. Ipak, zlu ne trebalo, ideju bi trebalo zadržati negdje u „pričuvi” ako, ne daj Bože, pamndemija eskalira. Rješenje je malo morbidno, ali tko zna, možda je učinkovito.

Iz kategorije: Vijesti