Datum objave: 21. Rujan 2020

PRIJEDLOG KOJI ZASLUŽUJE PAŽNJU / Vijećnik Marenzi traži da se stručni treneri u klubovima proglase asistentima u nastavi, sve za dobrobit djece

Diana Ferić
Diana Ferić

Osvjedočeni zagovaratelj populariziranjA i širenja sportskih aktivnosti među djecom, Vijećnik s NL Stipe Petrine u Gradskom vijeću Grada Šibenika Rikard Marenzi uputio je Gradskom vijeću prijedlog kako doskočiti zadnjoj preporuci Nacionalnog stožera za obranu od Covida, da se zabrani korištenje prostorija škola korisnicima koji nisu integralni dio škole. To je najviše pogodilo sportske klubove koji koriste školske sportske dvorane pa on predlaže da se sve stručne trenere iz klubova koji rade s mlađim kategorijama proglasi asistentima u nastavi!

Tvrdi da bi time postigli višestruku, nemjerljivu korist

"Budite prvi i pokažite inicijativu i sluh za rješavanje ovog vrlo složenog i teškog problema u državi, pogotovo jer je zastala pomoć Središnjeg državnog ureda za šport koja je bila pružena u prvim mjesecima krize. To je direktna pomoć klubovima za njihovo očuvanje i spašavanje u ovim teškim vremenima. Država gubi iz vida sport, pogotovo jer je promijenilo ministarstvo pa je iz Ministarstva obrazovanja prešao u Ministarstvo turizma pa je time tim veća odgovornost na lokalnoj zajednici. Povećajmo broj sati tjelesnog odgoja, pogotovo đacima prva 4 razreda u osnovnoj školi. Pružimo pomoć prof. kineziologije o osnovnim školama u dodatnim satovima koji mogu biti s naglaskom na pojedine sportove. Dajemo dodatnu šansu svoj djeci za upoznavanje s radom u sportskim klubovima", poručio je Marenzi.

Založio se i za to da se za sportske aktivnosti djece koriste otvoreni prostori ,a kao primjer navodi nordijske zemlje u kojima se od 35 do 45 posto nastave održava na otvorenom, a imaju puno oš triju klimu od nas. nastave na otvorenom, zašto ne bi i mi imali u daleko povoljnijoj klimi. Marenzi predlaže i da se uključi vodene sportove u redovnu nastavu, pogotovo plivanje po uzoru na ostale europske zemlje.

Učinci bi bili višestruki.

"Rasteretili bismo i pomogli učiteljicama, pogotovo u organiziranju i provedbi nastave na otvorenom. Kroz dodatne satove tjelesnog, upoznati naše najmlađe s novootvorenim kulturnim sadržajima na tvrđavama, provozati ih gradskim pomorskim linijama Martinska – Mandalina, organizirati posjete Nacionalnim parkovima Krka i Kornati. Koliko djece je uopće upoznato s našim Gradom i njegovim ljepotama? Iskoristimo sve resurse za što bolju i svrsishodniju izobrazbu naših najmlađih i najmilijih. Za što smo to obnavljali, ako nećemo pružiti djeci?A najvažnije je da bi sva djeca dobila organiziranu i stručnu izobrazbu za razvoj fizičkog i mentalnog razvoja, a ne to prepustiti klubovima, jer nisu svi klubovi osposobljeni za rad s djecom. Većina radi na principu selekcije za svoj pojedini sport, a ostala djeca pomažu sredstvima i članarinom klubu", tvrdi on.

Vrlo važno je da provedba njegovih prijedloga ne iziskuje puno novca koji bi se osigurao pravilnijom preraspodjelom u gradskom proračunu, a roditelji ne bi snosili nikakve troškove.

Kao dobar primjer ističe susjedni Zadar koji znatna sredstva izdvaja za dodatnu nastavu u osnovnim školama.

Vijećnici i čelni ljudi Grada Šibenika prijedlog su primili na znanje, a pratit ćemo hoće li biti uvažen i proveden jer je u interesu sve djece i roditelja. Nije dodatno potrebno obrazlagati što sportske aktivnosti znače u razvoju djece i koliko  je nužno da djeca budu što više fizički aktivna. 

Iz kategorije: Vijesti