Datum objave: 23. Rujan 2020

PROMETNA INFRASTRUKTURA / Ministar Oleg Butković u radnom posjetu Šibensko - kninskoj županiji

Diana Ferić
Diana Ferić

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković sa suradnicima obišao je danas gradilište novog prometnog čvora Meterize, u pratnji čelnih ljudi Šibensko - kninske županije i Grada Šibenika. Ukupna vrijednost rekonstrukcije raskrižja državne ceste DC8 u Šibeniku – čvor Rokići je gotovo 25 milijuna kuna. Proširit će se  postojeća prometnica,a lokalna  cesta će  izmjestiti kako bi se dobili povoljniji visinski elementi. Radovi su počeli u kolovozu ove godine,a trebali bi biti završeni za godinu dana.  

Na gradilištu, na betonskom psotolju još stoji nedavno  ispisani grafit upućenu stanovitom Goranu, navodno onom tko je imao koristi od prodaje zemljišta za tu investiciju.

Napisano je "Bog sve vidi bog sve zna", a sada je dodano i "Dajte još Bagera, Šibenik trpi sve, imamo još šuma" u čemu s ealudira na to da je za ovaj građevinski poduhvat žrtvovan veći dio šume u Rokićima.

 

Prije tog obilaska  ministar je  na radnom sastanku na poziv župana Gorana Pauka. Teme tog radnog sastanka najvećim su dijelom bile povezane uz status tekućih i planiranih projekata cestovne infrastrukture na području županije, kao i projekta rekonstrukcije željezničko-cestovnih prijelaza te preostalih spojeva na autocestu A1. 

„Razgovarali smo o čitavom nizu projekata i prometnih rješenja, a koja se uglavnom tiču rasterećenja državne ceste D-8 kao što su čvor Njivice 1, Njivice 2 te čvor Mandalina. Hrvatske ceste pripremaju navedene projekte te su u postupku rješavanja imovinsko-pravnih odnosa. Dotaknuli smo se i projekta spajanja Poda na autocestu za koji je ishodovana lokacijska dozvola, a natječaj će biti raspisan iduće godine. Također smo otvorili temu izgradnje žičara na području grada Šibenika koja bi se mogla financirati od strane europskih fondova posredstvom Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.“, kazao je ministar Butković.

Gradonačelnik Željko Burić zahvalio se ministru i Hrvatskim cestama na sjajnoj suradnji koja je rezultirala izgradnjom čvora Meterize te realizacijom čvora Rokići.

„Otvorili smo novu priču s obzirom na financijsku omotnicu 2021.- 2027. , u sklopu projekta “Zelena Europa”, gdje bi Grad mogao prijaviti projekt žičara kao alternativni horizontalni gradski prijevoz . Isto tako smo se dotaknuli, s obzirom da slijedi rekonstrukcija Ulice Matije Gupca, projekta šibenske vertikale, odnosno kako riješiti otkup zemljišta i financijsku konstrukciju kako bi realizacijom i tog projekta velike gradske četvrti Šubićevac i Meterize dobile izravno kretanje prema centru grada.“, poručio je gradonačelnik Željko Burić.

Župan Goran Pauk istaknuo je kako je tijekom sastanka postignuta suglasnost oko svih projekata, a razgovaralo se i o drniškoj obilaznici za koju je započeo proces izvlaštenja, a početak gradnje može se očekivati tijekom 2021. godine. Aktualizirana je tema cestovnog spoja Vrpolja prema Rogoznici i Marini te je dogovoren nastavak predradnji koje prethode projektu.

Direktor Hrvatskih cesta Josip Škorić podsjetio je kako su radovi na čvoru Rokići započeli u kolovozu ove godine,  a vrijedni su 25 milijuna kuna. Završetak radova predviđen je u kolovozu 2021. godine.

„Nadamo se da će biti gotovi i prije turističke sezone, no važno je što radovi ne utječu na protočnost glavnih prometnih pravaca Šibenika. Realizacijom projekta će se utjecati na povezivanje ovog dijela grada sa samim centrom, a osim toga riješit će se i najranjiviji dio u prometu, sigurnost pješaka, izgradnjom tri pješačka pothodnika“, zaključio je Škorić.  

Iz kategorije: Vijesti