Datum objave: 28. Rujan 2020

DOSTA MU JE ! / Šibenčanin Tomislav Vukorepa izveo protestni perfomance na šibenskoj Poljani

Diana Ferić
Diana Ferić
Šibenčanin Tomislav Vukorepa održao je danas na šibenskoj Poljani svojevrsni performance, protest  pod nazivom "Dosta mi je" ukazujući njime da ne želi više mirno gledati i šutjeti na to da se, kako je kazao, zatire identitet Grada Šibenika brojnim investicijama od uređenja Poljane i tvrđava do kina Odeon koji, naglasio je, više sliči na pogrebno poduzeće nego na Kuću umjetnosti koja nosi ime Arsena Dedića. On smatra da se ni u čemu ne koristi bogata šibenska baština nego se omalovažava i marginalizira.
Od 10 45 do 11.00 sati držao je masku na licu kao znak šutnje, a onda je progovorio o svemu što ga muči pred malobrojnim prolaznicima i novinarima.
 
Krenuo je od priče s  istrganom hrvatskom zastavom  u blizini ulaza u NP Krka i toga da se Uprava NP Krka ogradila kako to  nije njihova odgovornost, a da očito ni građani koji su to vidjeli ne misle da je njihova odgovornost jer nisu reagirali. "Odgovornost je da obratimo pažnju na sve što se događa u našoj okolini, bilo da je to ptica, nepravda ili isparana zastava" , kazao je. 
Slično je, kazao je, i kada čujemo da naš susjed tuče svoju suprugu, a ne reagiramo  jer se ne osjećamo odgovornim ili pak prihvatimo njegovo obrazloženje da ona voli grubost i odem s njim na piće. Onda smo statisti, a slično se, kazao je ponašaju i novinari kada pitaju nositelje vlasti, političare  zašto su nešto napravili i onda prihvate njihovo obrazloženje. 
Želim upozoriti ovim pričama na odgovornost pojedinaca u društvu, na nepravdu koja prolazi pokraj nas i na događaje koji se ne objavljuju u medijima jer su valjda novinari "na kavi ili na pivi"", ustvrdio je. 
 

Ukazao je na primjer Poljane ispod koje je izgrađena podzemna garaža novcem Europske unije za što postoji mala tabla na Poljani na kojoj piše da je EU dala novac za poboljšanje javnog prijevoza u Šibenik, a to, smatra on znači da bi , primjerice, stariji ljudi mogli biti mobilni,a ne za komercijalnu garažu. Samo se navlaš dotakao problema plavljenja te garaže, a najviše je govorio o arhitektonskom rješenju središnje šibenskog trga ustvrdivši da su u njemu korištena arhitektura karakteristična za onu koju je preferirala JNA spominjući njezine karakteristike koje se, navodno, prepoznaju u projektu Poljane od šajkače do zvijezde petokrake, ali i toga što je po broju detalja an Poljani najčešće zastupljen broj tri, "a mi koji smo se borili za Hrvatsku i bili na prvoj crti znamo što nam znači taj broj" ustvrdio je. "Poljana je postala spomenik JNA, kino Tesla je doslovno isčupan iz grada i tko zna što će niknuti na njegovom mjestu, možda neka staklena zgrada, tvrđave nemaju više veze s baštinom i povješću Šibenika", istaknuo je Vukorepa.

Upozorio je i na prazne prostore u povijesnoj jezgri, a kaže da ih je izbrojao oko 50, kao  i na to da ona gubi život i da se pretvara u apartmansko naselje. Razočaran stanjem u Šibeniku kojem se, kako je kazao, u svemu što se gradi i radi zatire identitet, a ljude tjera iz njega napisao je i dvije pjesme koje je pročitao na ovom Performanceu. 
Iz kategorije: Vijesti