Datum objave: 01. Listopad 2020

DANI MAKEDONSKE KULTURE U ŠIBENIKU / Ovog petka i subote održat će se će se zanimljive izložbe i književni razgovori ,a kušat će se i makedonski specijaliteti

Diana Ferić
Diana Ferić

Dani makedonske kulture" održat će seovog petka i subote, 2. i 3. listopada u Šibeniku u organizaciji Hrvatsko-makedonske tangente i pod pokroviteljstvom gradonačelnika Šibenika dr. Željka Burića.

Otvaranje događaja je u petak (2. listopad) u 19 h u gradskoj knjižnici. Prisutnima će se obratiti predstavnik Grada Šibenika, makedonski veleposlanik u Hrvatskoj, predstavnik Tangente, ravnatelj knjižnice...Tim povodom, likovnom izložbom u unikatnoj tehnici "Filigran so srmen konec" predstavit će se umjetnica i pedagog sa šibenskom adresom, Olivera Vapska.

Narednog dana (subota, 3.listopada), održat će se u 11 h, u multimedijalnom prostoru knjižnice diskusija (okrugli stol) pisaca, pjesnika, publicista i novinara. (među gostima su Ante Tomić, Renato Baretić...)

Ovim događajem (u uslovima pandemije) održava se kontinuitet sa tradicionalnim Zlarinskim književnim susretima koje već šestu godinu svakog svibnja organizira Hrvatsko-makedonska tangenta u suradnji sa Gradom Šibenikom, Turističkom zajednicom grada Šibenika i Ministarstvom turizma Hrvatske.

Istog dana, kao gastronomski prilog manifestaciji, predviđena je degustacija i promocija nekoliko izvornih makedonskih specijalitetau ambijentu "šibenskog obora". 

U popodnevnim satima ulomke svojih djela i novijih radova čitat će i predstaviti pjesnici, pisci, publicisti...

 „Zbog situacije s Covidom-19 ove je godine izostao dolazak književnika iz Makedonije, Slovenije, Bugarske i drugih zemalja, ali naravno da će na Književnom susretu ove zemlje bit će predstavljeni preko predstavnika koje žive i rade u Hrvatskoj. Oni će dio svoje književne kreativnosti prenijeti prisutnima na ovom događaju u Šibeniku“, kaže predsjednik Hrvatsko-makedonske tangente Sašo Georgievski.

Prijedlog je da se i ubuduće svake godine početkom listopada održavaju u Šibeniku "Makedonski dani kulture" u duhu tradicionalnog prijateljstva i približavanja hrvatsko-makedonskih veza u domenu kulture, umjetnosti, medijske suradnje.

Iz kategorije: Vijesti